Nevhodně účelově přestavěný zámek v areálu Třineckých železáren. Postaven Sobky z Kornic kolem r. 1652. V 19. století přestavěn Beessy z Chrostiny do klasicistní podoby, kterou si uchoval až do poloviny 20. století.
Pohled na jižní fasádu dnes bývalého zámku
Ačkoliv by se mohl Třinec zdát jako moderní průmyslové město bez historických památek, není tomu tak nebo alespoň tomu tak nebylo vždy. Součástí Třince je i do roku 1946 samostatná obec Konská jejíž historie sahá až do 13. století. Správní a reprezentativní centrum Konské tvořil původně barokní zámeček, vybudovaný v polovině 17. století. Za Sobků z Kornic. K velké přestavbě zámku v moderní klasicistně – empírové sídlo došlo koncem 30. let 19. století za Beessů z Chrostiny, kteří k jeho přestavbě pozvali slavného architekta J. Kornhüsela z Vídně. Osudnou pro zámek se stala blízkost rozvíjejících Třineckých železáren, které nakonec zámek i s areálem dvora a nedalekého letního zámečku Sanssouci pohltily. Dvůr i letní zámeček zanikly. Zámek byl nevhodně účelově přestavěn v kanceláře a šatny zaměstnanců, čímž zcela ztratil svou historickou i architektonickou hodnotu. Můžeme však říci, že alespoň zůstal stát. Podobné štěstí v kraji mnoho zámeckých objektů nemělo. Zámek se zaniklým osově souměrným dvorem k němuž vedl přístup lemovaný alejí stromů a alejí se nacházel přímo ve středu Konské, nedaleko pravého řeky Olše. Severně od něj odděloval zámek od dvora drobný potok tekoucí od Líštné. Dnes se znehodnocená budova zámku nachází na severním okraji rozlehlého areálu Třineckých železáren a každý ji snadno pozná díky výrazně červené fasádě.

Historie Konské a zámku

Obec Konská se jako mnoho vesnic v okolí poprvé připomínána v soupisku desátků vratislavskému biskupu z roku 1305. Je však velmi pravděpodobné, že vznila již ve 13. století. Jejím majitelem byl těšínský kníže, avšak Konská často náležela jeho leníkům. Později ves kníže odprodal a již ke konci 15. století byl jejím držitelem Václav Sobek z Kornic, potomek starého slezského rodu. V roce 1614 potvrdil Konské kníže její privilegia. Kolem roku 1652 vystavěl jeden ze členů Sobků z Kornic, Jan Jiří, v Konské menší barokní zámeček, který měl reprezentovat rodové sídlo. Po Sobcích z Kornic přešel majetek do rodu pánů Skrbenských z Hříště, jež měli na Těšínsku poměrně rozsáhlé majetky. Brzy po roce 1679 přechází statek Konská na Jana Dětřicha Gočálkovského z Gočálkovic, který jej vlastní do roku 1686. Následuje Adam Václav Pačinský z Velké Pačiny, který odkázal Konskou svému synovci Jindřichu Vilémovi hr. Vlčkovi z Dobré Zemice,…  číst dále

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, Alpress, Frýdek-Místek 2006, 11.1. 2007

Další texty historie

zámek se dvorem na mapě stabilního katastru ze 30. let 19. stol.