Budova První synagogy z roku 1928. Postavena jako řadový dům v Božkově ulici. Odlišuje se orientálně pojatou čelní fasádou.
Celkový pohled na budovu bývalé synagogy
© Jan P. Štěpánek 02/2006
Jedna z mála dochovaných historických stavebních památek na území města Českého Těšína, prozatím však stranou větší pozornosti, stojí v Božkově ulici čp. 16 ortodoxní židovská synagoga, zvaná „Schomre – Schabos“. Netradičně pojatá synagoga tvoří jeden z řadových domů v ulici. Na prvý pohled však upoutá netradiční fasádou. Dnes karmínově zbarvenou fasádu, stejně jako celý objekt navrhnul v roce 1928 významný městský stavitel Eduard David. Čelní fasáda je pojata ve stylu eklekticko – maurském.
Díky skutečnosti, že synagoga stojí v husté zástavbě, nebyla hitlerovskými kumpány vypálena, ale „pouze“ vydrancována a zničen celý její interiér.
V současné době je na bývalé synagoze umístěna plaketa na upomínku zdejší židovské komunity a v budově sídlí Polský kulturně osvětový svaz.

Historie synagogy
    Spolek pro vystavění ortodoxní synagogy v Českém Těšíně byl ustanoven ve 20. letech 20. století. Nedlouho poté získal parcelu na vybudování synagogy v tehdejší Breitegasse 16, nedaleko nově se rodícího českotěšínského náměstí. Plány na budovu synagogy vypracoval v roce 1928 renomovaný městský stavitel Eduard David a ještě téhož roku byla budova nákladem 280 tisíc korun československých dostavěna firmou

z polského textu přeložil Jan P. Štěpánek, 11.8. 2006
    Popis synagogy
    Synagoga "Schomre Schabos" byla trojdílným objektem se sedlovou střechou, vybudovaným v jedné uliční čáře s tehdy vznikajícími okolními domy. Fasáda budovy byla bohatě členěna profilovanými rámy, svorníky a římsami a celkový vzhled stavby byl pojat ve stylu eklektickém a mauretánském. Modlitební sál synagogy měl rozměry 14 na 9 metrů a na výšku 8,7 metrů. Aron Hakodesz byl obrácen k jihu. Před ním, ve středu

Moravskoslezský kraj,  Karviná  (KA), Český Těšín