Původní gotická tvrz z počátku 15. století, pravděpodobně za Marklovských ze Žebrače přestavěna do podoby renesančního zámku. V 18. století byl zámeček barokně upravený. V současnosti je objekt v soukromých rukou a probíhá jeho obnova.
průčelí zámku
Graficke pismenko Dolnobludovický zámek spolu s hospodářským dvrem, který k němu příslušel tvořili centrum vsi Dolní Bludovice. Zámek, původně pozdně gotická tvrz z 15. století, tvoří obdélná jednopatrová budova budova krytá valbovou střechou s dodatečně vloženými vikýřy. Na straně západní je opatřen dvěma rohovými opěráky. Historického původu je snad i portikus se čtyřmi sloupy nesoucí balkon v ose vstupu. Veškeré historické detaily, ostění oken, fasáda, zdobení sloupů byly setřeny přestavbami pro potřeby zemědělského družstva. V areálu dvora se zachovaly hodpodářské budovy poznamenané mnohaletým užíváním JZD. Po tom, co se zámek dostal do soukromých rukou, prochází ...

historie

Tvrz zde stála již v 15. století, kdy se po ní psal rod Bludovských z Bludovic. Tato tvrz se poprvé uvádí k roku 1609. Stávala v místech pozdějšího dvora a zámku, mezi katolickým a evengelickým kostelem. V průběhu 16. století patřila ves s tvrzí starému moravskému šlechtickému rodu Kladerubských ze Svrčova. V letech 1571 – 1583 je zde Jáchym Bludovský z Kornic a roku 1582 i Pavel Bludovský z Kornic . Od roku 1587 zde seděli Marklovští z

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko-Místecku (J. Tichánek a kol.), 20.3. 2005