Most přes říčku Blatu zdobí dvě barokní sochy – sv. Jana Nepomuckého z r. 1826 a sv. Františka Saleského z r. 1858. U mostu je také pomník z r. 1904, který je připomínkou regulačních prací. R. 1945 měl most vyhodit do povětří důstojník ustupující německé armády, starosta obce mu to však rozmluvil.
Bystročice - most přes Blatu
© Ivo Rozehnal, 05/2012
Graficke pismenko V obci Bystročice, asi 6 km jihozápadně od Olomouce stojí silniční most přes říčku Blatu. Přestože se jedná o nevýraznou stavbu, všechny projíždějící zaujmou hned tři památky. Na pravém břehu u mostu stojí pomník, který je připomínkou zdejších regulačních prací z roku 1904 a na levém břehu stojí dvě barokní sochy. První z r. 1826 představuje patrona mostů Jana Nepomuckého a druhá socha z r. 1858 znázorňuje u nás méně známého světce sv. Františka Saleského, patrona salesiánů, biskupa a autora významných duchovních textů.
Ivo Rozehnal - www.obecbystrocice.cz, Umělecké památky Moravy a Slezska 1., Bohumil Samek, nakl. Academia, 6.5. 2012