Barokní kostel z r. 1788. R. 1891 byl nově vymalován F. Přečkem z Olomouce. Poslední úpravy v l. 1969–70. Na stropě fresky Narození Páně, kázání Cyrila a Metoděje a sv. Cecílie. Oltářní obraz Zvěstování Panny Marie je od F. Tocháčka z r. 1871. Vzácné jsou i varhany z r. 1892 z Křemže od F. Čapka.
Kostel Navštívení Panny Marie – Myslejovice
© Ivo Rozehnal, 07/2010
Starobylá obec asi 5 km jižně od městečka Plumlova. Obcí se sice turist. značka vyhýbá, ale dnes je hojně navštěvovaná převážně cykloturisty. Důvodem jsou hlavně zdejší lesy, klidné silnice, chatová lokalita a místní restaurace. Podhůří Drahanské vrchoviny je opravdovým rájem k relaxaci.
Ivo Rozehnal , 10.7. 2010
historie

Kostel Zvěstování Panny Marie v Myslejovicích je barokní stavbou z r. 1788. Do tohoto roku obec patřila pod církevní správu Otaslavic. Císařské reformy však zapříčinily jeho výstavbu, která byla jistě dlouholetým přáním zdejších lidí. Vysvěcen byl o rok později P. Fr. Kellerem z Prostějova. Do farnosti připadly obce Kobylničky a Křenůvky. R. 1891 byl kostel nově vymalován malířem F. Přečkem z Olomouce. Na stropě se nalézají tři fresky – Narození Páně, kázání Cyrila a Metoděje a postava sv. Cecílie. Oltářní obraz Zvěstování Panny Marie je od F. Tocháčka z r. 1871. Panna Marie Růžencová je obrazem od mistra Bsírského z r. 1868, Křížová cesta z r. 1846 pak od F. Havelky. Vzácné jsou i zdejší varhany z r. 1892 z Křemže od F. Čapka. Významnou památkou je také kalich z r. 1705. Samotná stavba prodělala dodnes mnoho úprav. Poslední z těch větších se udála v l. 1969–70. Přestože kostel je až z dob…  číst dále

Ivo Rozehnal - zdroj web dpv.cz, 10.7. 2010

Navštívení Panny Marie

V Novém zákoně je popsáno setkání těhotné Panny Marie s její příbuznou Alžbětou, rovněž těhotnou; budoucí matkou Jana Křtitele. Panna Marie poté, co je jí andělem zvěstováno že porodí Syna Božího spěchá aby navštívila Alžbětu a byla "prostřednicí milosti"; aby předala posvěcení nenarozenému Janu Křtiteli. Alžběta byla těhotná i přes svůj vyšší věk a údajnou neplodnost, její těhotenství mělo být podle zjevení Archanděla Gabriela pro Pannu Marii důkazem že Ježíšovo narození bude zázrak a zvěstování je pravdivé.

Olomoucký kraj,  Prostějov  (PT), Myslejovice