Hrady.cz
Původně snad románský kostel, připomínán však až roku 1350. V roce 1767 radikálně barokně přestavěn. V 19. století přistavěna nová sakristie. V interiéru dochovány gotické fragmenty.
© Milan Caha 11/2008
Graficke pismenko Vznik kostela není doložen, je možné, že se tak stalo před rokem 1250, případně v období ranně gotickém. Osídlení v jeho okolí je doloženo roku 1205, kdy zdejší tvrz vlastnil Mladota, předek slavného rodu panů z Kolowrat. První zmínka o farním kostele je z roku 1350, patronátní právo tehdy měli pánové z Kolowrat. Kolem roku 1380 získal patronát převor komendy rytířského řádu svatého Jana Jeruzalémského v Praze. Poslední předhusitské záznamy pocházejí z roku 1408 a po dlouhá léta nejsou o kostele a dění kolem něj zprávy. Za husitských bouří pravděpodobně zanikla fara. V roce 1670 byl kostel významně opraven a v roce 1767 ...
Milan Caha (Zdroj: Jaroslav Břečka: Kostel sv. Ondřeje. Spolek Kolowrat pro zachování tradičních hodnot, Praha – Kolovraty, Praha 2005), 18.11. 2008

popis

Středověký kostel byl tvořen přibližně čtvercovou lodí, čtvercovým presbytářem se sakristií po boku, dvěma věžemi a samostatně stojící kostnicí. Původní presbytář byl na jižní straně a fragmenty jeho zdí se zachovaly v přízemí dnešní věže a jižní části kostela. Z této stavební fáze se zachoval kamenný gotický hrotitý profilovaný portálek z první poloviny 14. století, vedoucí do sakristie, ve které byla roku 1356 zřízena kaple s ostatkovým