Moje místa 0
Zbořený dvůr se zámečkem na okraji obytné zástavby v Mladém, předměstské části Českých Budějovic. Na jeho místě nevkusná napodobenina jakéhosi zámečku. Nyní soukromý objekt, nepřístupný.
Červený dvůr od severozápadu.
Historická fotografie
Johann Gustav Richter, 1870
Graficke pismenko Mladé je bývalá samostatná obec, od r. 1952 součást Českých Budějovic. Osada je starší než České Budějovice, první zmínka je z r. 1263, Budějovice založil král železný a zlatý Přemysl Otakar II. až v r. 1265.
WikipediE, Jaroslav Špiroch, 13.8. 2018

historie

Původně zde stál mlýn, nazývaný Mládský, jehož původ spadal do středověku. V r. 1550 koupil v té době zchátralý mlýn Mikuláš Humpolec z Tuchoraze. Zmínky z let 1560-1562 a ojediněle ještě 1567 svědčí o tom, že Mládský mlýn sloužil Humpolcovi jako trvalejší sídlo. Pravděpodobně po pol. 16.století proběhla přístavba renesančního obytného objektu, který vzhledem k osobě držitele mohl mít náročnější stavební formu. Od r. 1635 vlastnil mlýn Emanuel

Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka, Daniel Kovář, Historicko-vlastivědní spolek v Č.Budějovicích, 2011; Jaroslav Špiroch, 14.10. 2014

popis

Hlavní obdélná obytná patrová budova v pozdně klasicistním slohu zaujímala severní stranu dvora a byla krytá valbovou střechou. Přízemí mělo kamenné zdivo a místnosti na východní straně byly zaklenuté hřebínkovými klenbami. Z velké části šlo o konstrukce renesanční a v jedné místnosti se nacházela klenba ještě pozdně gotického charakteru. Západní část budovy byla podsklepena. První patro, v němž býval jediný velký byt o pěti místnostech, mělo

Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka, Daniel Kovář, Historicko-vlastivědní spolek v Č.Budějovicích, 2011; Jaroslav Špiroch, 17.10. 2014