dvůr Antonínov

Antoninow, Antonin Hof, Borošín
Zaniklý dvůr Antonínov stojící na místě předpokládaného středověkého dvorce lenních držitelů Brušperka. Založen patrně spolu s městem po r. 1269. Na konci 13. stol. zde seděl např. Arkleb z Deblína. Po pol. 16. století jeho význam poklesl. Přestavěný areál zanikl ve 2. pol. 20 stol.
celkový pohled na areál zaniklého dvora od západu
vlevo starší kamenný kříž při bývalém vjezdu do dvora
© Jan P. Štěpánek 04/2009
Graficke pismenko Bývalý dvůr Antonínov na návrší nad městem Brušperkem, ležícím 9 km západoseverozápadně od Frýdku-Místku, je považován za místo, kde lze předpokládat brušperské sídlo středověkých lenních držitelů města. Bývalý středověký dvůr (sídlo) je zmiňováno již při založení města ve 2. polovině 13. století. Časem jeho význam upadl a změnil se v prostý dvůr na okraji města. Na počátku 20. století byl dvůr rozparcelován, čímž se změnila jeho stavební i funkční kontinuita. Starší stavby dvora existovaly ještě na počátku 2. poloviny 20. století. Současné místo zaniklého dvora již ničím nepřipomíná středověké sídlo. Jediným pozůstatkem starších budov je současný rodinný dům č .p. 602, ...

historie

Město Brušperk bylo založeno na „zeleném drnu“ roku 1269 a nazváno na počest úřadujícího olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku, který dal k vysazení města podnět. Lokační listinu vydal biskup v Ketři 6. prosince 1269. Provedením akce pověřil Bertholda, rychtáře ze Staříče a Jindřicha, rychtáře z Fryčovic. Berthold je pak v listinách zmiňován ještě roku 1292. K roku 1292 je tu uváděn Artleb (též Arkleb) z Deblína a Brušperka. Není bez

J. Tichánek, Jan P. Štěpánek a kol.: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, 2005, 26.2. 2013

popis

Pro výstavbu brušperského dvora bylo vybráno mírně svažité místo na západním svahu vrchu Borošín (299 m n. m), nad levou stranou údolí potoka Horní Kotbach, naproti vlastnímu městu Brušperku. V polovině 19. století se dvůr skládal z několika volně stojících objektů: v dolní části (na západě) to byl trojkřídlý komplex několika větších zděných staveb (stodoly, chlévy aj.), na severu menší zděná, patrně obytná stavba, a na nejvyšším (východním)