Křížová cesta byla zřízena roku 1885 vlastním nákladem obce Dunajovice. 14 zastavení v podobě zděných kapliček, začínajících a končících u novobarokní kaple sv. Kříže (z 18. století, přestavěna při stavbě křížové cesty); doplněna je ještě o výklenkovou kapli mimo cestu mezi VI. a VII. zastavením.
Z obce Dunajovice vede ke křížové cestě zelená turistická značka a pokud jedete autem, tak za odbočkou z hlavní silnice směr Lišov za obcí (na rozcestí stojí kříž) je malé parkoviště. Autobusem do Dunajovic a pak po zmíněné turistické značce. Cyklotrasa č. 1105 vede kolem po hlavní silnici z Dunajovic do Štěpánovic, ale z rozcestí po spodní části křížové cesty (IX. - XIV. zastavení a kaple sv. Kříže se studánkou) vede docela slušná lesní cesta.
popis

Kaple sv. Kříže je zděná hranolová stavba s mohutným půlkruhově zakončeným vstupem v průčelí, který je lemován štukovým rámem. Vstup je uzavřen dřevěnými pravoúhlými vyřezávanými dveřmi; v půlkruhu je dřevěná rozeta, mezi níž a dveřmi zvlněná též dřevěná vyřezávaná nápisová deska (V DEN SOUŽENÍ..VZÍVEJ MNĚ..VYTRHNU TĚ..A TY MNĚ..BUDEŠ OSLAVOVATI..). V průčelí a na bočních stranách zdobena u nárožích pilastry s hlavicemi a celou kapli obíhá bohatě profilovaná korunní římsa. Krytá je kuželovou oplechovanou střechou, která v jejím vrcholu pokračuje šestibokou lucernovou věžičkou, otevřenou do všech stran. Na ní je cibulová stříška s křížem s paprsky. Před kaplí je zapuštěná do země a obložená kameny, po schodech přístupná studánka s kamenným korytem. Čtrnáct zastavení křížové cesty - zděné pilířové kapličky na soklech, s výklenky, v nichž jsou obrazy a nápisová deska k příslušnému zastavení; kryté…  číst dále

Jaroslav Špiroch., 17.9. 2022

historie

Nejdříve zde stála pouze poutní kaple sv. Kříže, někdy označovaná jako "U Pána Krista", postavená pravděpodobně na začátku 19. století. Před rokem 1885 poskytla Eufrasie Steinerová, matka představená sester sv. Karla Boromejského z Třeboně, obci Dunajovice finanční dar na vybudování křížové cesty ke stávající poutní kapli. Na její dar navázala sbírka občanů okolních vsí. Pod vrcholem Dunajovické hory, severozápadně od kaple tak bylo postaveno čtrnáct zděných zastavení křížové cesty s obrazy od děkana Bedřicha Kamarýta z Deštné. Na výstavbu křížové cesty navázala přestavba původní poutní kaple, postavené na klenbě studny s vyvěrající vodou. Kaple byla opravena a doplněna o věžičku se zvonem. Kaple obdržela od českobudějovického diecézního katolického úřadu povolení ke sloužení mší svatých. Slavnostní požehnání nově přestavěné poutní kaple a pouť proběhla dne 23. 9. 1885. Poutě se zde pravidelně konaly na pondělí svatodušní, tedy sedmé pondělí po…  číst dále

Čerpáno z informační tabule u kaple sv. Kříže; Jaroslav Špiroch., 17.9. 2022

Jihočeský kraj,  Jindřichův Hradec  (JH), Dunajovice