Moje místa 0
Trhová ves Frýdberk se prvně zmiň. r. 1267. Je ztotožňována s Lipinou, opevněným sídlištěm s tvrzí ze 13. stol. Ves byla r. 1277 Brunem ze Schauenburgu dána lénem Dětřichu Stange, později léno rozděleno mezi 2 bratry Stange (sídla Štandl x Lipina). Zanikající Frýdberk nahradil Místek (před r. 1389).
pohled z plochy vesnice na tvrz
© Jan P. Štěpánek 01/2005
Graficke pismenko Trhová ves Frýdeberk pravděpodobně existovala v jiné poloze než dnešní Místek. Nejrozumněji je se značnou pravděpodobností ztotožňována s lokalitou Lipina, která leží ve vyvýšené poloze nad srázem nad levým břehem řeky Olešné s výhledem do údolí Ostravice, 2,3km od místeckého náměstí. Tvoří součást vyvýšeného pásma nad rovinou Ostravice a Olešné, vymezující na Z straně místeckou kotlinu. Zde existovalo při hraně svahu opevněné sídliště, které je dodnes z terénu vyděleno příkopem a valem, který ohrazoval plochu o rozměrech cca 210 x 130 m. Tato podoba spíše napovídá na způsob pravěkých fortifikací. Osídlení ze 13. století pravděpodobně pouze využilo ...
K.Kuča, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku I., 15.4. 2004

historie

Dnešní město Místek mělo dávnějšího předchůdce v trhové vsi Frýdberku, která se poprvé připomíná v r.1267 v závěti lomouckého biskupa Bruna ze Schauenburgu jako ves již existující, se 40 lány. Biskup Bruno udělil r.1277 trhovou ves Frýdberk a dnešní vsi Sviadnov, Kunčičky a Zábřeh nad Odrou lénem Dětřichu Stangemu, čímž byl vytvořen základ pozdějšího tzv. frýdlantsko-místeckého léna. Stangeové toto území získali v léno po pánech z Deblína, kteří

K. Kuča, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku I., jps7, 15.4. 2004