Moje místa 0
Roubená chalupa byla postavena přibl. r. 1781 jistým Folwarcznym. Poté byla koupena rodinou Kotulů, která zde žila do r. 1975. Je zařízena dobovým nábytkem a předměty ilustrujícími život středně bohaté rodiny. U chalupy stojí funkční větrný mlýnek. Od r. 1979 je zde expozice Těšínského muzea.
Kotulova dřevěnka
© Ivo Rozehnal, 05/2016
Graficke pismenko Kotulova dřevěnka byla postavena v roce 1781 a patří k nejstarším roubeným lidovým stavbám, které dokládají původní zástavbu na území dnešního města Havířova. Jednotlivé místnosti Kotulovy dřevěnky jsou zařízeny dobovým nábytkem, který dokládá způsob života na přelomu 19. a 20. století ve střední části Těšínského Slezska. Návštěvník se zde seznámí s množstvím dobových předmětů jako je např. nářadí na zpracování mléka, obilí apod. Návštěvník zde i shlédne sbírku keramických výrobků, pocházející dnes z již zaniklých a tím často opomíjených hrnčířských dílen z místních Bludovic. Tato keramika se proslavila zejména svou kvalitou a mnohdy ...
Miroslav BITTER, 9.9. 2005

historie

Kotulova chalupa č.p. 1322 na dnešní Hálkově ulici byla spolu s areálem přilehlé zahrady při moderní zástavbě města záměrně zachována jako ukázka původní vesnické zástavby. Takovéto a podobné stavby, byly pro Těšínsko typické v období od konce 18. až do konce 19. století. Doškové střechy se ve větší míře objevovaly až v okolí Bohumína a dnes již téměř nejsou k nalezení. Budova presentuje bytový standard rodiny středně zámožného chalupníka,

Jan Rolenc podle: Haviřov, kniha k 40. výročí založení města, 27.1. 2006