tvrz Frýdberk

Lipina, Friedeberch
Zaniklá tvrz, jejíž existence byla jednoznačně spjata s opevněnou trhovou osadou Frýdberk. Postavena pravděpodobně v 2. pol. 13. stol. Na konci 13. stol. byla sídlem Stangeů a zároveň sloužila na ochranu vsi. Zpustla patrně společně s osadou poč. 14. stol., když fukce osady přešla na blízký Místek.
pohled na tvrziště od západu
© Jan P. Štěpánek 06/2005
Graficke pismenko Existence a doba trvání tvrze či menšího hrádku v poloze Lipina byl jednoznačně spjat s dobou existence opevněné trhové osady Frýdberk-předchůdce dnešního Místku. Jako oblastní sídlo Stangeů zřejmě tvrz na konci 13. století sloužila k jejich kolonizační činnosti na Místecku. Zároveň tvořila opěrný bod a ochrannu trhové vsi, která tvořila vlastně opevněné předhradí tvrze. Zde je patrně hůavní rozdíl mezi ochrannou a strážní funkcí blízkého Štandlu (700 m odtud) a obytnou fnkcí této tvrze. Archeologicky byla datována do průběhu či závěru 13. století. Zřejmě na počátku 14. století zpustla spolu s osadou, jejíž funkci převzalo (stejně jako jméno) nové ...