Přehrada byla dostavěna v roce 1964 pro zásobování vodou Třineckých železáren a regulaci stavu vody v období povodní. V současné době je využívána rekreačně ke koupání, rybaření, projížďkám na loďkách či vodních lyžích a v zimě je možné na přehradě bruslit.
Pohled na hráz
Údolní nádrž Těrlicko byla vybudována mezi roky 1955 až 1964. Jejím hlavním úkolem bylo zásobování vodou Třineckých železáren a blízkých dolů. Jako druhý úkol měla regulaci stavu vody v období povodní a zvyšování průtoku ve Stonávce. V současné době je využívána rekreačně ke koupání, rybaření, projížďkám na loďkách či vodních lyžích a v zimě je možné na přehradě bruslit. V sedmdesátých letech byl v souvislosti se zajišťováním provozní vody pro Elektrárnu Dětmarovice vybudován přivaděč z Ropičanky. Při výstavbě přehrady došlo k zatopení části obce Těrlicko a původní silnice z Ostravy do Českého Těšína a byla proto vybudována náhradní, která vede podél jižního okraje přehrady. U jižního břehu přehrady a podél meandrů ...
Podle WIKIPEDIE JC, 10.9. 2019

61-62 Ostravsko