Zaniklý zámek v dnešní okrajové části Třince vznikl za Beesů z Chrostiny v pol. 17. století v rámci panského dvora. Po r. 1793 ztratil sídelní funkci a sloužil potřebám dvora, později jako dělnická ubytovna. V 70. let. 20. stol. zbořen.
Prostory bývalého zámeckého dvora – zámek samotný stával v levé části snímku
Ačkoliv je současný Třinec moderně se rozvíjejícím městem, které žije především těžkým průmyslem, tak i on má svou historii sahající až do středověku. Ne vždy byly dominantami města velké průmyslové stavby a k nebi čnící komíny, i Třinec míval své historické dominanty. Třinec je složen z několika původně samostatných obcí a jednou z nich je Dolní Líštná. O původně samostatné a nerozdělené obci Líštné existuje písemný důkaz již z roku 1305. Byla vždy v majetku drobných slezských šlechticů. Patrně až za Beessoů z Chrostiny v polovině 17. století zde v rámci panského dvora vzniklo i menší šlechtické sídlo. Zámek, dá-li se tak vůbec toto sídlo nazývat, bylo situováno na jihozápadním okraji vsi v blízkosti katastrálních hranic s Třincem nad levým břehem potoka Pístnice (do klínu mezi Líšnici a řeku Olši). Zámek stával na kraji svahu do údolí Líštné a tvořil severní část areálu dvora. Budova zámku byla architektonicky nevýrazná, z větší části přízemní, z části jednopatrová. Objekt byl dvoukřídlý, zděný, ostatní okolní stavby dvora byly jen dřevěné. Nebýt zde skutečnosti, že zde patrně někteří příslušníci šlechty sídlili, ničím by objekt nepřipomínal zámek. Však také již rokem 1793 objekt ztratil residenční funkci a sloužil již jen správě dvora a později dokonce jako dělnická ubytovna. S rozvojem průmyslového Třince byl od 50. let 20. století bourán dvůr a samotný zámek padl za oběť v polovině 70. let 20. století. Místo, kde stával zámek a dvůr zájemce nalezne poměrně snadno. Nachází se 300 m severovýchodně od novogotického třineckého kostela. Stojí zde komplex mnoha garáží a dvě starší budovy, které však se dvorem ani zámek nemají nic společného. Zámek se rozkládal na volné ploše severně od těchto budov. Dnes zde nalezne návštěvník jen zarůstající nepořádek a občas si zde užívající omladinu. Zámek však nezanikl až tak úplně. Alespoň…  číst dále

Historie Dolní Líštné a zámku

Ves se připomíná již v soupisu desátků z roku 1305 a náležela tehdy šlechtici Svěntošovi, proto se také původní název obce uváděl jako Svensonova (Lessna Svessonis), (Lessna Principalis) později také Polská Líštná. Od počátku své existence byla Líštná alodním majetkem v držení těšínské šlechty. Ves byla původně jediná, na počátku 14. století byla rozdělena na dvě části – Horní, jinak knížecí či německou, a Dolní, poději také Polskou. V roce 1430 držel ves Petr Nýdek z Polské Lištné. Tentýž Petr se vzdal v roce 1457 poloviny Polské Lištné, jednoho a poloviny druhého rybníka a poloviny dvora ve prospěch svého syna Jana Nýdka. V roce 1494 se Jan Nýdek z Nýdku vzdal vsi Polské Lištné ve prospěch svého bratra Metoděje z Březí a jeho synů Víta, Jana, Petra a Matěje. K roku 1529 se tu uvádí jako majitel Jan Čelo z Čechovic, kancléř těšínského vévodství. V roce 1568 prodal Janův vnuk Kašpar Čelo…  číst dále

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, Alpress, Frýdek-Místek 2006, 30.10. 2006

Vyznačení obrysu zaniklého zámku (šrafovaně) na současné katastrální mapě
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek