Výrazný terénní reliéf menšího hrádku na ostrohu nad soutokem Olše a Lidéřovského potoka. Chybějící archeologický materiál prozatím nedovoluje datování existence hrádku.
Pohled od západu přes příkop na jádro hrádku
Ves Karpentná na Těšínsku se nachází asi 8 km sz od Jablunkova. V současnosti je součástí města Třinec. V okrajové části této drobné vsi se nacházejí na nevysoké terase levého břehu řeky Olše pozůstatky již značně poškozené středověké fortifikace, v jejímž příkopu, který odděluje rovnou plošinu jádra od stoupajícího terénu na západě, stojí dům čp. 65. Na straně JV je poněkud níže položený jazykovitý výběžek, členěný nehlubokým úzkým příkopem. Opevnění obtéká na JZ straně tzv. Lidéřovský potok, vlévající se do Olše. Samotná plocha jádra hrádku v Karpentné se nachází na konci klesajícího ostrohu, který ohraničuje Lidéřovský potok na jihu a řeka Olše na severovýchodě lokality. Strmé zakončení ostrohu s plošinou hrádku k samotnému soutoku obou vodotečí vyplňuje rovná plocha hřiště, které stojí na bývalém řečišti řeky Olše. Samotný pahorek jádra lokality je od stoupajícího ostrohu oddělen výrazným hlubokým šíjovým příkopem, v jehož dně dnes stojí rodinný dům č. p. 65. Okrasná zahrada příslušející k tomuto domu zabírá celou plochu příkopu i část plochy jádra. Relativně ploché jádro nevykazuje žádné výrazné terénní anomálie. Delší osa jádra, mající směr přibližně jih-sever, má délku cca 38 m. Šířka hrádku nelze díky erozí porušené východní straně určit. Současná max. šířka je 28 m. Částečně poškozená je i jižní strana jádra. O několik metrů pod jihovýchodní stranou hrádku na lokalitu navazuje jazykovitý výběžek s nevýrazným příkopem či možným valem, který výběžek od plošiny odděluje. Původní zakončení tohoto výběžku je díky odtěžení jeho konce pro stavbu budovy u hřiště neznámé. Jeho současné zakončení je však znatelně vyvýšené nad příkopem tohoto výběžku. Poloha i lidový název hrádku – Zámčisko – ukazují na to, že šlo o jeden ze strategických bodů střežících vodní i pozemní komunikaci Jablunkovským průsmykem. Jmenovitě je možno zmínit středověký hrádek v Hrádku nad Olší či Návsí.…  číst dále
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), 15.6. 2006
historie

Ves samotnou s největší pravděpodobností založili někdy mezi léty lesní dělníci, kteří byli povinováni vůči Těšínskému dvoru těžbou dřeva. Datování hrádku prozatím nepřinesl ani povrchový sběr na lokalitě provedený, a tak Karpentná teprve čeká na své historické zařazení.

Aktuální půdorys hrádku v Karpentné
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek