Kostel sv.Kateřiny prošel poslední rekonstrukcí v roce 2002, pravděpodobně vznikl zároveň s obcí před rokem 1300. Původně byl zděný kromě dřevěné věže, která se udržela až do roku 1800, poté přestavěna rovněž na zděnou.
Celkový pohled na kostel sv. Kateřiny
První zmínka o Vendryni pochází z roku 1305 a přibližně z této doby také pochází zdejší kostel sv. Kateřiny neboť jeho existence je doložena v listině vratislavského biskupství, pocházející právě z tohoto roku. Bohužel, dodnes neproběhl důkladnější archeologický výzkum, a tudíž zatím nebylo možné určit přesné stáří kostela. Kostel sv. Kateřiny byl původně zděný, kromě věže ta byla dřevěná. Od roku 1550 do roku 1654 patřil kostel protestantům, po roce 1654 připadnul zpět do rukou katolíkům jako tomu bylo od počátku zatím známé historie tohoto kostela. V roce 1800 byl „starý“ Vendryňský kostel ve velmi špatném stavu a to především jeho dřevěné části. Proto byl stržen trámový strop a byl nahrazen cihlovou klenbou, také původní dřevěná věž byla nahrazena zděnou. Roku 1891 dal kněz Olszak zvětšit malá okna (zřejmě románská) a koupil nový oltář. V roce 1910 rozhodl kněz Hermann o celkové přestavbě a proto presbytář a část staré (zřejmě románské) lodi byly zbourány a kostel byl rozšířen do tvaru kříže. Tuto podobu si kostel sv. Kateřiny zachoval až dodnes. V roce 2002 byla provedena zatím poslední rekonstrukce této krásné a zároveň jedné z nejstarších památek v tomto kraji.
Miroslav BITTER, 3.1. 2006

Historie kostelu sv. Kateřiny

Tento katolický kostel je nepochybně chloubou obce. Pravdou je, že byl již od počátku farní, nelze však s jistotou určit přesné datum jeho vzniku. Někteří historikové datují vznik kostela už od 10. století. Biskup Šniegoň ve svém přípisu z roku 1860 udává vznik kostela až ve 12. století. Historik Franciszek Popiolek se naopak domníval, že povolení k vybudování kostela dostal až první šlechtický držitel obce Allisch von Orla. Skutečnost, že by kostel nechal postavit právě tento rytíř, je však velmi nepravděpodobná, protože byl husitou. Když však po jeho smrti v roce 1440 získal Vendryni Jakoubek z Březovic, kostel zde již stál. Pravděpodobně vznikl zároveň s obcí před rokem 1300. Některé prameny uvádějí, že byl původně dřevěný, ale např. kněz Józef Lubojacki ve své práci o kostele z roku 1913 (Dzieje kościola parafialnego w Wendryni oraz kościolów filialnych w Nydku i Bystrycy) však mimo jiné uvádí: Kostel byl postaven na pahorku nad…  číst dále

Vendryně-Wędrynia 1305-2005, 11.1. 2006

Další texty historie

Jak se Adam Borek zasloužil o vznik monstrance

Jednou projížděla Černovským (dříve Czarnowcem) vrchnost z Uher do Saska. Během své cesty ztratila družina cennou skřínku s penězi. Nalezl jí lužnický mlynář Michal Sztefek, který ji ihned ukryl. Vrchnost se však s obrovskou ztrátou nesmířila a vyslala zpátky posly, aby skříňku našli. Přišli také do Lužnic, avšak mlynář Sztefek nález zatajil. Vrchnost pak obvinila své sloužící, že peníze ukradli a schovali. Nespravedlivě obvinění byli dokonce potrestáni smrtí. Peněz si však neužil ani mlynář Sztefek. O rok později totiž mlýn zasáhl požár, při kterém uhořel on i celá jeho rodina. Když přišel Adam Borek se svými hajduky ohledat místo neštěstí, nalezli hroudu roztavených peněz. Právě z té pak nechal vendryňský pán zhotovit v Těšíně monstranci.

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM),