Jednolodní barokní kostel z r. 1794, postaven na místě kostela doloženého již před r. 1232 a zbořeného v r. 1768.
© Milan Caha 10/2008
Jednolodní obdélný kostel s čtvercovým, zaobleně zakončeným presbytářem. Nad vstupním průčelím je malá vížka. Hlavní oltář je raně barokní z roku 1682, byl do Skřípele přenesen ze hřbitovního kostela na Zvíkově. Na oltáři jsou pozdně gotické sošky. Kolem kostela zrušený hřbitov, ohraničený barokní zdí s obdélníkovou barokní márnicí.
historie

Kostel ve vsi Skřípel je doložen již před rokem 1232 jako majetek ostrovského kláštera. Kostel byl farní, sloužil i nedalekému Osovu. Vznikl při něm malý ženský klášter, spravovaný benediktýny. V roce 1630 jej v důsledku války řádové sestry opustily a již se nikdy nevrátily. Od roku 1680 spravoval kostel kněz František Antonín Táborský. Kostel byl natolik zchátralý, že musel být v roce 1768 zbořen a farnost byla přenesena do Osova. Na místě starého kostela byl roku 1794 postaven nový malý jednolodní barokní kostel. Ten se bez větších přestaveb dochoval dodnes.

Středočeský kraj,  Beroun  (BE), Skřipel