Barokní kostel sv. Jakuba nahradil v obci pův. dřevěný kostel sv. Jakuba staršího (13. stol.). V l. 1783-87 nechal postavit nový kostel majitel Dobroslavického panství hrabě Josef Wengersky z Ungarschutz. R. 1945 poškodil kostel výbuch granátu, poté opraven. V roce 1993 rozsáhlá oprava kostela.
Plesná
Kostel sv. Jakuba, fara a základní škola ve středu obce

Historie kostela

Dnešní kostel nahradil v obci původní dřevěný kostel sv. Jakuba staršího, který byl postaven někdy ve 13. století; písemná zmínka o něm je až z 15. stol., kdy byla v obci založena farnost. Původní kostel stál na současné školní zahradě, přibližně na místě dnešní kaple rytířů Czaderských. Podle popisu z r. 1764 šlo o jednoduchou dřevěnou stavbu, s věžičkou která nesla dva zvony (jeden z r. 1515 a druhý ještě starší), bez klenby. V kostele se nacházel jeden oltář, kazatelna, sakristie a krypta. R. 1654 byla farnost přifařena k Hlučínu, samostatná farnost byla obnovena až r. 1790. Nový barokní kostel byl postaven v letech 1783 - 1787, na místě cca 100 m vzdáleném od původní pozice, a byl zasvěcen svatému Jakubovi. Postavit jej dal tehdejší majitel Dobroslavického panství, hrabě Josef Wengersky z Ungarschutz. Loď kostela je zaklenuta ...
Vladimír Mach, E. Horáková podle www.farnost-plesna.cz, 5.4. 2012
    Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV),