Barokní kostel sv. Jakuba nahradil v obci pův. dřevěný kostel sv. Jakuba staršího (13. stol.). V l. 1783-87 nechal postavit nový kostel majitel Dobroslavického panství hrabě Josef Wengersky z Ungarschutz. R. 1945 poškodil kostel výbuch granátu, poté opraven. V roce 1993 rozsáhlá oprava kostela.
Plesná
Kostel sv. Jakuba, fara a základní škola ve středu obce

Historie kostela

Dnešní kostel nahradil v obci původní dřevěný kostel sv. Jakuba staršího, který byl postaven někdy ve 13. století; písemná zmínka o něm je až z 15. stol., kdy byla v obci založena farnost. Původní kostel stál na současné školní zahradě, přibližně na místě dnešní kaple rytířů Czaderských. Podle popisu z r. 1764 šlo o jednoduchou dřevěnou stavbu, s věžičkou která nesla dva zvony (jeden z r. 1515 a druhý ještě starší), bez klenby. V kostele se nacházel jeden oltář, kazatelna, sakristie a krypta. R. 1654 byla farnost přifařena k Hlučínu, samostatná farnost byla obnovena až r. 1790. Nový barokní kostel byl postaven v letech 1783 - 1787, na místě cca 100 m vzdáleném od původní pozice, a byl zasvěcen svatému Jakubovi. Postavit jej dal tehdejší majitel Dobroslavického panství, hrabě Josef Wengersky z Ungarschutz. Loď kostela je zaklenuta pruskými klenbami. Kostelní věž nese tři zvony (původně zvony ze starého kostela, ty byly později přelity a byly pořízeny nové zvony, které byly zrekvírovány za 1. sv. války a r. 1922 pořízeny z dobrovolné sbírky nové zvony, které však zabrali r. 1942 Němci. Z Vítkovických železáren později zakoupen zvon Jakub 942 Kg, dále je zde zvon Marie 150 Kg a umíráček 40 Kg). V interiéru oltář z r. 1865, obraz ak. malíře Františka Mitáčka z Prahy (pův. obraz sv. Jakuba staršího z r. 1787 byl zničen za války), křtitelnice ze slezského mramoru je datována r. 1874. Křížová cesta byla pořízena r. 1868; r. 1950 obnovena. Malby vytvořil r. 1925 Jano Köher; v l. 1959 a 1985 obnovovány. R. 1945 poškodil kostel výbuch granátu (střecha, okna, zcela zničeny varhany). R. 1946 instalovány nové varhany od firmy Josef Klos v Krnově. V roce 1993 proběhla rozsáhlá oprava kostela (rekonstrukce fasád, oprava střechy atp.).
Vladimír Mach, E. Horáková podle www.farnost-plesna.cz, 5.4. 2012
Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV),