zámek Bartovice

Ostrava - Bartovice
Zaniklý zámek v areálu bartovického dvora na nejvyšším místě Bartovic. Zámek spolu s dvorem vznikl v 1. po. 17. stol. za Skrbenských z Hříště. Ptrně v polovině 19. stol. bezestopy zanikl. Jeho přesné místo není dodnes známo.
Pohled na čelní, severní část dvora se zachovalými staršími budovami.
© Jan P. Štěpánek 09/2005
Graficke pismenko Málokdo z občanů Bartovic ví, že v jejich obci stával zámek. Bártovický zámek stával v areálu bartovického panského dvora, kterému se podle existence zámku v jeho areálu říkalo Zámecký. Na existenci šlechtického sídla dodnes upomíná pomístní pojmenování východní části Bartovic - Podzámčí. Samotný zámek zanikl patrně již v polovině 19. stol., kdy jej pravděpodobně pohltila jedna z budov dvora. Možná známá sýpka nebo rozšířené východní křídlo dvora. Celá jižní a část východní strany dvora však byla bezezbytku a bez provedení archeologického výzkumu na přelomu 60. a 70. let 20. století zbořena, a tak se dnes lze jen dohadovat, kde přesně ...

Historie bartovického statku a zámku
    Bartovice jako šlechtický samostatný statek určil až Jan Skrbenský z Hříště v 1. polově 17. století. V této době právě Jan Skrbenský vybudoval v nejvýše položené části Bartovic, na táhlé výšině nad mendrující říčkou Lučinou, rozlehlý dvůr s nevelkým zámkem v části jeho areálu. Odtud se říkalo dvoru Zámecký, později Annin či Na kopci. Tento zámek dle tradice tvořil jendoduchý nevelký panský dům, snad jen o pěti místnostech, ale s velkou zahradou.

Jan P. Štěpánek, Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska po roce 1945 (F. Musil, M. Plaček, J. Úlovec: Libri 2005), 2.4. 2006
    Situování a podoba zámku
    Faktem zůstává, že o osudech zámku po roce 1738 nevíme prakticky nic. Místní lidová tradice vypráví, že po nějaký čas budova zámku sloužila majitelům šenovského panství jako lovecký zámeček a také o požáru někdy ve 2. polovně 19. století. Dokonce není známo ani přesné situování zámku. Existují dvě teorie. První jej situuje do míst dnes již zbořené sýpky na jihu areálu, která vznikla prý přestavbou zámku. Tomuto však neodpovídá zákres na mapě