zámek Hlučín

Muzeum Hlučínska
Zámek byl pravděpodobně postaven na místě starší tvrze na přelomu 14.–15. stol. Později, v pol. 19. stol., vlastnila zámek rodina Meyerů svobodných pánů Rothschildů. Ti jej pronajímali soudu nebo sirotčinci. Dnes je v zámku Infocentrum, Městské muzeum, knihovna, čajovna Zámecký klub a další.
© Jan P. Štěpánek 06/2014
Zámek se nachází jihozápadně o náměstí v Hlučíně, mezi náměstím a silnici č.56, která vede z Ostravy přes Hlučín do Opavy.
Pozdně gotický zámek dnes tvoří trojkřídlá jednoposchoďová budova. Východní vestavěné křídlo mělo v 16. stol. dvorní arkády, které byly ve stoletích následujících zazděny.
V blízkosti zámku jsou dnes již jen malé stopy po původním nevelkém parku.
12.3. 2005

historie

Původně snad na místě zámku stávala tvrz zmiňovaná v roce 1439, v roce 1517 se již píše o zámku. Zámek v Hlučíně byl, podle dalších autorů, postaven s největší pravděpodobností někdy na přelomu 14. a 15. stol. za Balcara Vlčka z Dobrozemice. Podle jiných byla tvrz přestavena za Bruntálských z Vrbna v druhé polovině 16. stol. a rozšířena na renesanční zámek. Ti panství vlastnili až do roku 1629. Po nich

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava (doplněno redakcí dle http://www.info.hlucin.com), 13.3. 2005
    Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP), Hlučín