Jakubčovické šance

Laudonovy šance, Jakubčovice u Hradce nad Moravicí
Terénní zbytky po soustavě barokních pevnůstek chránících cestu mezi Opavskem a Moravou. Postaveny rakouskou armádou v 80. letech 18. století.
celkový pohled ze západu
Tyto šance nalezneme na severozápadním okraji obce, bezprostředně pod rozhlednou.
24.8. 2006
turistické

Šance "Pod Příletem" jsou nejzachovalejší a nejpřístupnější ze soustavy opevnění v Jakubčovicích. Nacházejí se na severním okraji obce, značka k nim a k rozhledně odbočuje ze silnice na Opavu u hasičské zbrojnice.Neoficiální cesta vede přes soukromý pozemek za posledním domem obce. Dochovaná pevnůstka má lichoběžníkový, téměř kosočtvercový tvar, mírně protažený v ose V-Z. Je umístěna ve svahu tak, že západní konec je o výrazný kus níže než východní. V S,V a jižním cípu jsou plošiny pro děla i s náznaky nájezdů pro jejich umístění.Celé těleso je tvořeno kamenným náspem, na JZ,J,a SZ s příkopem a předsunutým valem. Těleso náspu je přerušeno na JV straně zřejmě původním vchodem, čemuž nasvědčuje náznak valu ve tvaru L bránící přímému vstupu do pevnůstky. Přímo v jižním rohu je val i příkop přerušen širokým, pravděpodobně moderním vstupem. Příkop a vnější val jsou zarostlé vegetací, vnitřní prostor…  číst dále

24.8. 2006

Jakubčovice - šance Pod Příletem

Informace o šancích u Jakubčovic jsou skrovné, jedinou hmatatelnou informací je, že se při kontrole jejich budování (či dokončení) nachladil a na následky prochlazení zemřel rakouský generál Gideon Laudon.Na naučné stezce v obci se zmiňují o sedmi pevnůstkách, z nichž se dodnes dochovaly tři. Na mapě II. vojenského mapování vidíme zřetelně šest pevnůstek a další dva náznaky. Většina z nich je rozložena kolem severního okraje obce, jen jedna je východně vysunutá k údolí Raduńky a cestě do Hlubočce. Na mapě však není opevnění na Podvihovském vrchu-výrazně předsunuté k severu.Dnes je skryto v lese, ale v případě odlesnění by z něj byl výhled daleko kOpavě a do slezských rovin.Je možné, že se šancemi u Jakubčovic nesouvisí? Někde jsem zahlédl informaci, že v 70. letech 18. století měli zimní tábor nad Bohučovicemi Prusové.

24.8. 2006

Další texty historie

13.11.2008 12:55 tomas.grim@cuzk.cz
LEŽÍ VE SLEZSKU, NIKOLI NA MORAVĚ, NEMŮŽE BÝT TEDY ODKAZ MORAVA, NANEJVÝŠ MORAVA A SLEZSKO. MNOHEM PODROBNĚJI JSOU ZAKRESLENY NA MAPÁCH STABILNÍHO KATASTRU - CÍSAŘSKÉ POVINNÉ OTISKY MAPY STABILNÍHO KATASTRU 1 : 2880 JAKUBČOVICE, MAPOVÁNÍ SLEZSKA V ROCE 1836. VIZ ARCHIVNI MAPY. CZ. ZOBRAZENO NA 2 MAPOVÝCH LISTECH. K TÉTO PROBLEMATICE JSEM SVÉHO ČASU NAPSAL DROBNÝ SPISEK. JE LI ZÁJEM, JE MOŽNO MĚ KONTAKTOVAT. TOMÁŠ GRIM, ÚSTŘEDNÍ ARCHIV ZEMĚMĚŘICTVÍ A KATASTRU PRAHA.
P.S. BYLY ROVNĚŽ SAMOSTATNĚ ZMAPOVÁNY VE VELKÉM MĚŘÍTKU.
Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP),