Architektonicky cenný objekt bývalé Lembergerovy textilní továrny v místecké části Koloredov. Tkalcovna byla vystavěna v r. 1893 jako mohutná reprezentativní budova z dvojbarevného režného zdiva s ozdobnými římsami a špaletami. Po 2. svět. válce začleněna pod podnik Slezan. Dnes nevyužívaná.
hlavní průčelí přádelny
© Jan P. Štěpánek 04/2014
Graficke pismenko Architektonicky velmi cenný komplex bývalé textilní továrny firmy Lemberger v Místku - Koloredově. Nejdominantnější a nejcennější součástí komplexu je zachovalá hlavní dvoupatrová budova z roku 1893 s mansardovou střechou, obrácená průčelím do hlavní ulice, která napodobuje svou architekturou panská sídla. Fasádu člení římsy, pilastry a složité okenní špalety z režného zdiva ve dvojbarevném provedení. Před průčelím je zachován pozůstatek bývalého podnikového parku a zahradních úprav.
Ačkoliv je budova takřka deset let mimo provoz, tvoří dodnes jednu z nejvýznačnějších a architektonicky nejcennějších budov Místku s historickým poukazem na někdejší textilní slávu Místku a Frýdku.

historie

Historie místecké textilní továrny rodiny Lembergerů se začíná psát v roce 1865. Zakladatel firmy Alois Lemberger si v původně samostatné vsi Koloredově (dnes součást Místku) pronajal nejprve starší hospodářské budovy, kde začal upravovat textilní zboží místních soukeníků. S rozmachem své podnikatelské činnosti bylo nutné rozšířit provozy do větších prostor. V roce 1892 proto A. Lemberger zakoupil od bývalého mlynáře Františka Jiříka zchátralý

Jan P. Štěpánek dle Polášek, J., Polášková, J.: Židovské podniky a domy ve Frýdku - Místku, 15.4. 2014