Výklenková kaplička z druhé poloviny 18. století (datace ve štítu - 1769). Hranolová zděná stavba s půlkruhovým výklenkem, uzavřeným zdobnou kovanou mříží. Na rozcestí na konci vsi. Památkově chráněná.
Záblatí je vesnice, část obce Dříteň v okrese České Budějovice. Nachází se asi 4,5 km západně od obce. První písemná zmínka o ní pochází z roku 1336. Známá je bitvou u Záblatí dne 10. 6. 1419 mezi českými stavy vedenými Petrem Arnoštem Mansfeldem a císařským vojskem vedeným Karlem Bonaventurou Buquoyem, jež byla jednou z klíčových bitev první fáze třicetileté války. Z pamětihodností kromě zmíněné výklenkové kaple stojí na návsi kaple, datovaná do roku 1935, a nedaleko ní stojící stavení č. p. 20 vyhlášené kulturní památkou. Mezi Záblatím a Záblatíčkem stojí pomník výše zmíněné bitvy (viz samostatné heslo). Na rozcestí na Strachovice a Bílou Hůrku pak stojí boží muka. V katastrálním území se nachází přírodní rezervace Radomilická mokřina. Autobusové spojení má ves s Dřítní a Vodňany. Neprochází přes ní žádná turistická trasa ani cyklotrasa.
Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 14.7. 2022
popis

Výklenková kaple se nachází na rozcestí východně od vesnice. Pochází z druhé poloviny 18. století. Je to hranolová zděná stavba, stojící na mírně rozšířeném soklu, s půlkruhově zaklenutým výklenkem v průčelí, s konchou zdobenou zlatými hvězdičkami a krytým bohatě zdobenou kovanou mříží. Po stranách má vpadlé obdélné plochy, rozdělené štukovými rámci na tři díly. Vrcholí trojúhelným štítem, v němž pod oběžnou římsou je letopočet 1769. Krytá je zvalbenou stříškou s taškami. Památkově je chráněná od 3. 5. 1958.

Památkový katalog NPÚ; Jaroslav Špiroch., 14.7. 2022

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Záblatí