Tvrz z konce 14. století uváděná jako sídlo bratří Arnošta a Kuníka z Býšova. Zachovalá dvoupatrová hranolová věžová budova z lomového kamene, neomítnutá, se silnými zdmi a okénky. V 17. století tvrz opuštěna a přeměněna v sýpku. Část hospodářského dvora postavena před r. 1617.
Tvrz na náspu nad rybníkem, v hospodářském dvoře 1 km od Knína, 8 km jižně od Týna n. Vltavou, 5 km od Temelína. Příjezd od Týna n. Vltavou směrem na Hlubokou n. Vltavou, 1 km z Březím odbočka doleva na Knín, odtud pěšky ke Starému rybníku (1 km). K místu je vybudována nová silnice v souvislosti s novou stavbou fabriky na výrobu biopaliv. Celé místo se stane staveništěm a jeho kouzlo odlehlosti bude úplně ztraceno. Navštivte toto místo ještě dříve než bude obklopeno průmyslovou zástavbou. Jaké jsou výhledy můžete vidět na: http://www.jzl.cz/?lang=cz&vystavba . (jc)
28.5. 2002
historie

Roku 1395 je uváděn Býšov jako sídlo bratří Arnošta a Kuníka z Býšova, z nejbližších dalších nástupců známe Petra (1410), Bohuslava (1414) a Oldřicha (1440). V r. 1534 se připomíná Jan Býšovec z Býšova, který si roku 1545 dal do zemských desek zapsat tvrz, dvůr a vesnice Býšov a Všemyslice. Ke statku ještě přikoupil roku 1558 ves Knín. Po jeho smrti došlo k dělení rodinného majetku, přičemž Býšov dostal Jan mladší Býšovec. Před rokem 1615 získal býšovský statek Dětřich Malovec z Malovic a připojil ji k hlubockému panství. V 17. století byla tvrz opuštěna a přeměněna v sýpku. Část hospodářského dvora postavena před rokem 1617. Zachovalá hranolová věžová budova z lomového kamene, neomítnutá, se silnými zdmi a okénky. V 80. letech školní zemědělský podnik Vysoké školy zemědělské v Praze, nyní prázdná.

Milhaus, 28.5. 2002

celková situace a dvora

Vývoj událostí místa

• 1395

Býšov je uváděn jako sídlo bratří Arnošta a Kuníka z Býšova

• 1410

Vlastní tvrz Petr z Býšova

• 1414

Ve vlastnictví Bohuslava z Býšova

• 1440

V vlastnictní Oldřicha z Býšova

• 1535

Se připomíná Jan Býšovec z Býšova

• 1545

Jan Býšovec z Býšova dal do zemských desek zapsat tvrz, dvůr a vesnice Býšov a Všemyslice.

• 1558

Jan Býšovec z Býšova ke statku ještě přikoupil ves Knín

• 17. století

Tvrz byla opuštěna a přeměněna v sýpku.

• před rokem 1615

Získal býšovský statek Dětřich Malovec z Malovic a připojil jej k hlubockému panství.

• před rokem 1617

Byla postavena část hospodářského dvora.

• 1980

Dvůr sloužil jako školní zemědělský podnik Vysoké školy zemědělské v Praze.

• 2004

tvrz stojící v opuštěném a zcela zdevastovaném hospodářském dvoře je volně přístupná, vstup ovšem pouze na vlastní riziko

došlo k demolici převážné většiny dvora

Tvrz a okolní pozemky jsou oploceny vstup dle návštěvních hodin