Novogotický jednolodní kostel Panny Marie s hranolovou třípatrovou věží v západním průčelí. Nachází se v dominantní poloze na návrší nad vsí na jejím jihovýchodě. Byl postaven v roce 1903. Výklenková kaple sv. Vojtěcha v blízkosti kostela je datována do roku 1826. Kostel přístupný v době bohoslužeb.
pohled na kostel z jihovýchodu, po pravé straně kaplička sv. Vojtěcha
Záblatíčko je malá vesnice, část obce Dříteň v okrese České Budějovice. Nachází se asi 5,5 km na západ od obce. Dříve používaný název byl Malé Záblatí. První zmínka o vsi je z roku 1490, kdy patřila k hradu Hluboká (Fronburg) a později zámku Hluboká nad Vltavou. Z pamětihodností mimo kostela se zde v jeho těsné blízkosti nachází výklenková kaplička z r. 1826, poblíž kostela pak litinový kříž z roku 1903. Kamenný kříž v ohrádce na severní části návsi pochází z roku 1909. Ve vesničce se nachází soubor zděné lidové architektury, z něhož je nejhodnotnější areál kovárny s chalupou č. p. 14 z druhé poloviny 19. století. Mezi vesnicemi Záblatíčko a Záblatím se odehrála dne 10. 6. 1619 jedna z prvních bitev české fáze třicetileté války (viz heslo Památník bitvy u Záblatí).
Wikipedie, mapy.cz, Jaroslav Špiroch, 4.3. 2021
popis

Novogotický kostel byl postaven v roce 1903. Jedná se o architektonicky zajímavou stavbu s cennými historickými konstrukcemi a s hodnotnými architektonickými a stavebními prvky. Nachází se v dominantní poloze na návrší, nad vesnicí v její jižní části. Kostel je jednolodní stavba s obdélnou lodí zaklenutou třemi poli křížové žebrové klenby. Na východní straně navazuje na loď zúžený presbytář s pětibokým závěrem, který je sklenut jedním polem křížové žebrové klenby a paprsčitým závěrem. Jak u lodi, tak i závěru dosedá klenba na konzole. Podél severní stěny presbytáře je umístěna obdélná sakristie zaklenutá dvěma poli křížové klenby. Před západní průčelí je předsazena třípatrová hranolová věž, v průčelí věže je sedlový portál v hrotitém vpadlém poli. Mezi střechou a patrem se zvonicí jsou hodiny. Podél severní stěny věže je umístěn přístavek se schodištěm vedoucím do věže. Věž je krytá jehlancovou střechou, která…  číst dále

Památkový katalog NPÚ, Jaroslav Špiroch., 5.3. 2021

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Záblatíčko