Původně gotický kostel z 13. stol. V 18. stol. prošel přestavbou a pak ještě koncem 19. stol. Vedle samostatně stojící čtyřpatrová zvonice; u její východní strany pseudogotická kaplička Panny Marie Lurdské. Vedle kostela fara ze 13. stol., přestavěna secesně ve 20. stol. Přístupno při bohoslužbách.
pohled na kostel a zvonici ze severu
Osada Bílá Hůrka, část obce Dříteň na katastrálním území Malešice, se nachází nad Bělohůrským rybníkem cca 3 km severozápadně od Dřítně. V minulosti se také jmenovala Velká Hůrka (lat. Horka Maior). První písemná zmínka je z roku 1352. Ves zanikla v 16. století, byla však obnovena po třicetileté válce. Malá osada má kromě kostela sv. Štěpána ještě vedle stojící čtyřpatrovou zvonici, pseudogotickou výklenkovou kapličku Panny Marie Lurdské z roku 1891, secesní faru a další dvě výklenkové kapličky (jedna na konci osady směrem na Malešice a druhá na opačném konci směrem na Záblatí, obě z roku 1874). Za osadou u odbočky na Malešice stojí kříž. Prochází jí cyklistická stezka č. 1101.
Wikipedie, mapy.cz, Jaroslav Špiroch., 5.3. 2021
popis

Architektonicky zajímavý areál hřbitovního kostela sv. Štěpána se zvonicí, márnicí, pseudogotickou kapličkou Panny Marie Lurdské a secesní farou se nachází v dominantní poloze na návrší nad rybníkem v severovýchodní části osady. Kostel sv. Štěpána je jednolodní orientovaný kostel s obdélnou plochostropou lodí. Na východě navazuje na loď zúžený pravoúhlý presbytář. Podél severní stěny presbytáře je umístěna obdélná sakristie. Před jižní průčelí i před západní průčelí lodi jsou předsazeny předsíně. Strop lodi je zdoben štukovým vpadlým zrcadlem a nástropními malbami; presbytář je zaklenut křížovou klenbou, sakristie valeně s lunetami a jižní předsíň taktéž valeně s lunetami. Kostel je kryt sedlovou střechou (loď i presbytář), ve východním průčelí lodě, kde přechází v presbytář, je na střeše hranolový sanktusník se zvonicí a kuželkovou střechou, vrcholící makovicí s křížkem. Zařízení: boční oltář sv. Václava z doby…  číst dále

Památkový katalog NPÚ; UPČ2,kolekt.,Academia1978; Jaroslav Špiroch., 7.3. 2021

historie

Kostel sv. Štěpána pochází z doby kolem roku 1300, od roku 1354 je uváděn jako farní. V roce 1773 k němu byla samostatně v rámci celkové přestavby přistavěna věž - zvonice. Kaple byla postavena v roce 1891 za finanční podpory bývalých osadníkú v Americe v souvislosti s přestavbou kostela. Po dobu úprav kostela také kaple obdržela mešní licenci. V kostele je hrobka význačného jihočeského rodu Malovců z Malovic, starého českého rodu, který patřil k nejvíce rozvětveným šlechtickým rodům v českých zemích, později povýšený do panského stavu; první známý předek Bohuslaus de Malowicz se připomíná poč. 14. století; nejvíce rodových panství bylo právě v jižních Čechách.

Památkový katalog NPÚ,, Wikipedie, Jaroslav Špiroch., 6.3. 2021

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Malešice