V l. 2002–2004 znovu obnovená zámecká štěpnice (ovocný sad) a nově vybudovaný Podzámecký park na severních svazích návrší frýdeckého zámku k údolí potoka Blatnice. Údolí včetně štěpnice zlikvidováno v 70. letech 20. stol. komunistickým režimem.
celkový pohled z Podzámeckého parku na plochu štěpnice, zámecký park a frýdecký zámek

Historie a současnost bývalé zámecké Štěpnice a nového Podzámeckého parku

Graficke pismenko Tzv. štěpnice ve Frýdku dostala svůj název podle ovocné zahrady, která se zde, na severních svazích zámeckého návrší již od období renesance rozkládala. Ta příslušela k hospodářskému zázemí frýdeckého zámku a navazovala na zámeckou zahradu (park) v severním sousedství zámku. Ve frýdecké zámecké štěpnici se rozkládaly početné ovocné sady, jejichž plody byl zásobován hospodářský panský dvůr a zámecká kuchyně. Ovocná zahrada sahala až do dna hlubšího údolí, kterým protékal drobný potůček Blatnice a podle nějž se údolí také někdy nazývalo Blatnické. Potok pramenil několika bezejmennými prameny v místech dnešního tzv. Růžového pahorku (kdysi panské zahrady, dnes ...

61-62 Ostravsko

přírodní scenerie