Tvrziště typu motte, snad ze 13. st. R. 1324 doložen Mikuláš z Bolic, tvrz zanikla spolu se vsí asi v 15. st. Uměle navršený pahorek tvrze o rozměrech 3,5 x 8 m obklopuje zbytek pův. příkopu. Starší literatura dokládá zbytky cihlové stavby a valu.
Tvrziště od východu z terénní hrany na okraji pole
Tvrziště a lokalita zaniklé vsi Bolice leží přibližně 11 km severovýchodně od Poděbrad a necelé 2 km severoseverovýchodně od Opočnice, při silnici do Městce Králové. Stačí odbočit z této silnice asi 500 metrů za objekty zemědělského družstva Opočnice po polní cestě směrem k východu. Po asi 100 metrech dojdete k lesíku, jímž protéká potok Jeptiška. Přejděte po můstku potok a pokračujte po cestě až k východnímu okraji lesíka. Polní cesta se zde opět stáčí dále k východu, tvrziště však leží asi 60 metrů severovýchodně od můstku přes potok, mezi jeho pravým břehem a východním okrajem lesíka. V prostoru původního příkopu se na jižní straně nachází malinký rybníček. Celá lokalita a její blízké okolí je poměrně hustě zarostlé křovinami, takže k návštěvě je nejlepší zvolit zimní či jarní období.
Filip Matoušek, 10.1. 2007
popis

Vzhled a velikost oválného tvrziště (dnes o rozměrech asi 3,5 x 8 metrů) je v současnosti do značné míry poznamenán erozí a úpravami v 19. století, při nichž zde bylo vysazeno i několik stromů, a jeho převýšení oproti okolnímu terénu činí dnes přibližně 3 metry. Dále jsou zachovány jen náznaky okružního příkopu, původně zřejmě napájeného vodou z potoka; zbytky cihlové stavby i vnějšího valu, popisované literaturou 19. století, nejsou již bohužel v současnosti patrné. Díky povrchovým sběrům jsou k dispozici nálezy keramiky, které jsou datovány do 13. století. Vzhledem k faktu, že tvrziště bylo v nevýrazné poloze při potoce uměle navezeno, nelze ovšem bez dalšího archeologického výzkumu stanovit, zda nálezy pocházejí skutečně z období života tvrze, či zda se sem dostaly při navezení pahorku tvrziště ve 14. století. I přes tuto nejistotu lze zbytky tvrze Bolice zařadit mezi významné lokality z hlediska počátku…  číst dále

historie

V místech mezi dnešní Opočnicí a Městcem Králové stávala ve 13. století ves, náležející k majetku vilémovského kláštera; roku 1288 je však popisována jako pustá. K jejímu obnovení došlo v průběhu 14. století bratry Oldřichem a Smilem z Lichtemburka, přičemž se roku 1324 připomíná Mikuláš z Bolic. Jakékoli další historické zprávy o vsi či tvrzi chybí a okolnosti či doba jejich zániku nejsou známy. Podle některých autorů k němu mohlo dojít za husitských válek, potvrzení této úvahy však může přinést jen případný podrobnější archeologický výzkum.

Terénní náčrt. Černě doplněn rybníček v jižní části příkopu.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek