Moje místa 0
Kamenný most pochází ze 16. stol. (první zminka r. 1592). Na mostě je barokní socha sv. Jana Nepomuckého z pol. 18. stol. od Jana Sturmera. Od r. 1958 patří most mezi chráněné památky ČR. Při rekonstrukci po velké povodni r. 1997 byl opatřen železobetonovým zábradlím pokrytým kamennými deskami.
Svatojánský most od západu
Graficke pismenko K mostu dojdete z nádraží Litovel. Před nádražím se dejte doprava a po 800 metrech dojdete k řece Moravě. Zde se dejte doleva a po necelých 200 m dojdete k mostu.
Pokud se nacházíte uprostřed města na náměstí Přemysla Otakara II., postavte se k radnici čelem, vydejte se ulicí přesně doprava a po 400 m přijdete k mostu.
Rodochrozit, 16.12. 2013

historie

Renesanční kamenný most je třetí nejstarší most v ČR. Byl postaven zřejmě roku 1592, kdy zdejší panství patřilo rodu Boskoviců. Most se prvně zmiňuje v písemných pramenech roku 1592, podle některých názorů pochází dokonce z přelomu 15. a 16. století. Byl-li most postaven až koncem 16. stol., dal jej postavit Jan Šembera Černohorský z Boskovic a pravděpodobně je dílem italského stavitele Ferrabosca di Lagno, který tehdy řídil stavbu zámku a

Rodochrozit - podle Dušan Josef: Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri 2002; E.H. - http://www.litovel.eu; http://monumnet.npu.cz; http://cs.wikipedia.org, 16.12. 2013