Kamenný most pochází ze 16. stol. (první zminka r. 1592). Na mostě je barokní socha sv. Jana Nepomuckého z pol. 18. stol. od Jana Sturmera. Od r. 1958 patří most mezi chráněné památky ČR. Při rekonstrukci po velké povodni r. 1997 byl opatřen železobetonovým zábradlím pokrytým kamennými deskami.
Svatojánský most
© Luděk Vláčil 09/2019
Graficke pismenko K mostu dojdete z nádraží Litovel. Před nádražím se dejte doprava a po 800 metrech dojdete k řece Moravě. Zde se dejte doleva a po necelých 200 m dojdete k mostu.
Pokud se nacházíte uprostřed města na náměstí Přemysla Otakara II., postavte se k radnici čelem, vydejte se ulicí přesně doprava a po 400 m přijdete k mostu.
Rodochrozit, 16.12. 2013

historie

Renesanční kamenný most je třetí nejstarší most v ČR. Byl postaven zřejmě roku 1592, kdy zdejší panství patřilo rodu Boskoviců. Most se prvně zmiňuje v písemných pramenech roku 1592, podle některých názorů pochází dokonce z přelomu 15. a 16. století. Byl-li most postaven až koncem 16. stol., dal jej postavit Jan Šembera Černohorský z Boskovic a pravděpodobně je dílem italského stavitele Ferrabosca di Lagno, který tehdy řídil stavbu zámku a

Rodochrozit - podle Dušan Josef: Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri 2002; E.H. - http://www.litovel.eu; http://monumnet.npu.cz; http://cs.wikipedia.org, 16.12. 2013