Stavba z roku 1783 na místě starší budovy, nuceně demolované 1721. Ta nahradila 1688 původní dřevěnou modlitebnu. Náboženská obec, která spravovala rozsáhlou okolní oblast, zanikla po obsazení Sudet 1938. Po válce evangelický sbor, důkladně obnovena.
Západní průčelí
© Ivan Grisa 05/2009
Synagoga stojí severně od Mírového náměstí. Spravuje ji nadace Respekt a tolerance (viz kontakt), prohlídky v uvedených časech na požádání na uvedených kontaktech (jak nadace, tak místních obyvatel). Zejména mimo hlavní turistickou sezonu je vhodné domluvit termín s předstihem. Ze židovské komunity v Úsově pocházeli předkové senátora Johna Kerryho, neúspěšného presidentského kandidáta z roku 2004.

Synagoga v Úsově

Židovská komunita v Úsově vznikla po polovině 15. století, kdy došlo k vyhnání Židů z okolních královských měst, zejména z Olomouce (1454). S podporou majitelů panství se domohli četných práv, kvůli nim dokonce přeložil císař Maxmilián II. roku 1571 úsovský týdenní trh ze soboty na středu. Nejpozději na počátku 16. století obec disponovala synagogou (patrně dřevěnou) a rabínem. Komunita přežila se ztrátami třicetiletou válku, po jejím skončení se rozrostla o uprchlíky z polsko-litevského soustátí. Roku 1688 byla postavena první zděná synagoga, kterou museli Židé zbořit po vyprovokovaném incidentu s katolickým kaplanem Samuelem Jelínkem. Obci hrozil zánik, dva její příslušníci byli nespravedlivě vyhnáni z německých zemí. Až Josef II. povolil obnovu synagogy dekretem z roku 1783. Náboženská obec, která po roce 1890 spravovala rozsáhlou okolní oblast Uničovska, Zábřežska a Šumperska, se postupně zmenšovala, zanikla po obsazení…  číst dále

Ivan Grisa, dle informačního letáku nadace Respekt a tolerance, 10.5. 2009

Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Úsov