U kapličky Nejsvětější Trojice není přesně známo, kdy byla postavena. Předpokládá se, že byla založena na poč. 19. stol. Určitě stála v roce 1833. Čelní strana kaple zdobena v rozích pilastry. Kaple osazena zvoničkou. Před kaplí stojí klasicistní kamenný kříž s Ukřižovaným a s reliéfem Panny Marie.
Kaplička Nejsvětější Trojice v Doubravici u Moravičan
© Pavel Vítek 10/2019
Doubravice jsou místní částí obce Moravičany a leží 5 km jihovýchodně od Mohelnice a 10 km severozápadně od Litovle. Nachází se na okraji CHKO Litovelské Pomoraví. Kapli Nejsvětější Trojice a kamenný kříž najdeme v centru vsi, nedaleko od křižovatky místních ulic. Od této křižovatky je kaple dobře viditelná.
popis

Jednou z několika památek vesnice Doubravice, která je dnes součástí obce Moravičany, je kaplička Nejsvětější Trojice. Přesto, že se nejedná o památku nijak výrazně starou, není přesně známo, kdy byla postavena. Žádný doklad o její stavbě neexistuje. Předpokládá se, že byla založena na počátku 19. století a s určitostí ve vsi stála v roce 1833. O šedesát let později byla kaple renovována. V té době, v roce 1893, byl obraz Panny Marie, který se v kapli do té doby nacházel, vyměněn za obraz Nejsvětější Trojice. Kaple je zděná stavba. Dřevěné dvoukřídlé dveře jsou zasazeny do jednoduchého žlutého portálu. Plocha dveří je rozdělena na šest polí, čtyři čtverce a dva obdélníky, vždy dvě pole naproti sobě jsou stejně zdobené řezbou. Čelní strana kaple je zdobena v rozích pilastry, kolem kaple obíhá profilovaná korunní římsa. Pilastry a římsa jsou žluté. Římsa nese štít, ve kterém je výklenek s oválným oknem. Na vrcholu štítu je…  číst dále

Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Doubravice