V obci kostel již r. 1339. Současná klasicistní stavba z počátku 18. stol. - obdélná neorientovaná stavba s odsazeným presbytářem, hranolovou věží v průčelí a čtverhrannou sakristií. R. 1958 zde objevena vzácná socha z konce 14. st., tzv. Šternberská madona (dnes v arcidiecézním muzeu v Olomouci).
Kostel Všech svatých v Babicích
© Pavel Vítek 01/2014
Obec Babice leží asi 2,5 km západně od Šternberka. Okrajem obce prochází silnice č. 444, spojující Šternberk a Uničov. Kostel Všech svatých leží v jižní části obce, asi 200 m vpravo od hlavní silnice ve směru od Šternberka.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1228. Již roku 1339 v obci stál farní kostel. Za třicetileté války kostel i fara zanikly. Později byl kostel obnoven, ale již jen jako filiální. Patřil pod faru ve Šternberku. Nynější kostel byl postaven na počátku 18. století. Okolo kostela se dříve rozkládal hřbitov, který se po druhé světové válce přestal využívat a roku 1982 byl zrušen.

popis

Kostel Všech svatých v Babicích byl postaven na počátku 18. století. K jeho vystavění významně přispěli šternberští kanovníci. Jedná se o nevelký kostel v klasicistním stylu. V čele je vystavěna věž, jejímž podvěžím je veden hlavní vstup do kostela. Nad vstupním portálem v prosklené nice soška Panny Marie. Roku 1958 byla objevena šternberským farářem ve zdejší kapličce, která již neexistuje, vzácná

Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL), Babice