Autorem barokní sochy je olomoucký sochař Jan Michael Scherhauf. Pochází z roku 1773. Socha vysoká cca 3,9 m. Výška bočních andílků 60 cm a sv. Jana Nepomuckého 190 cm. Stojící postava světce v kontrapostu. Chráněná kulturní památka od r. 1964.
Socha sv. Jana Nepomuckého v Moravičanech, Doubravici
© Pavel Vítek 10/2019
Doubravice jsou místní části obce Moravičany a leží 5 km jihovýchodně od Mohelnice a 10 km severozápadně od Litovle. Nachází se na okraji CHKO Litovelské Pomoraví. Sochu sv. Jana Nepomuckého najdete na jižním okraji vsi, v křižovatce silnic na Palonín a Řimice. V její blízkosti se nachází pěkný smírčí kříž.
popis

Plastika na dvoustupňovém podstavci. Hranolový sokl na obdélné základně má profilovanou patku, horní římsa segmentová, stočená na konci do voluty. Stojící postava světce ve výrazném kontrapostu, pravá noha uvolněna. Postava oděná do kleriky, pravá připažená ruka drží biret. Hlava pootočená ke kříži s korpusem v levé ruce. Kolem hlavy kovová obroučka s hvězdami. Vzadu na podstavci letopočet 1773. Po stranách postamentu jsou křídla, ukončená nad soklem volutami a v úrovni podstavce ústřední figury neprofilovanými konzolami podpírající menší předsazené voluty, na nichž sedí drobní andílci. Levý sedící andílek zvedá prstík na znamení mlčenlivosti, pravý původně držel v pravé ruce palmu, levou opírá o knihu. Socha je vysoká cca 3,9 m, je osazena na dva nízké stupně půdorysu kříže s krátkými rameny, přičemž první stupeň je již téměř celý zapuštěný v terénu. Na zadní a čelní ploše je mělká kasulová vpadlina, přes kterou je vpředu umístěna rokajová…  číst dále

historie

Autorem doubravické barokní sochy sv. Jana Nepomuckého je známý olomoucký sochař Jan Michael Scherhauf, který se podílel mimo jiné také na výzdobě olomouckého katedrálního dómu nebo sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci. Doubravickou sochu nejznámějšího českého světce nechal postavit v roce 1773 tehdejší správce zdejšího panství Jan Nepomuk Tkaný, pravděpodobně na počest svého patrona. Plastika je jedním z nejkvalitnějších děl rokokového sochařství v této oblasti a její význam zvyšuje signatura autora a letopočet zhotovení.

Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Doubravice