Řimice jsou prvně zmiňovány v r. 1281. V r. 1391 je poprvé zmiňována zdejší tvrz. Další zmínky o tvrzi jsou z let 1495 a 1497. Někdy v pol. 16. stol. byla renesančně upravena. V l. 1971-1973 byl proveden archeologický průzkum objektu č. p. 11. Obvodové zdi budovy zřejmě pochází z 14.-15. stol.
Budova tvrze, pohled k okraji ostrohu.
© Luděk Vláčil 12/2015
Řimice jsou částí obce Bílá Lhota a nacházejí se v okrese Olomouc. Na východním výběžku ostrohu, kde stojí staré jádro vsi, stávala ve středověku opevněná tvrz, která je dnešním domem č. p. 11. K dalším zajímavým památkám patří pravoslavný chrám sv. Ludmily z let 1933-1934, boží muka z r. 1685, sousoší Ukřižování se sochami sv. Jana Nepomuckého a sv. Floriána, kaple sv. Jana Nepomuckého nebo vodní elektrárna z let 1919-1925 v osadě Nové Mlýny, která je technickou památkou.
historie

Řimice jsou prvně zmiňovány v roce 1281. Ves byla rozdělena na dva díly, z nichž jeden patřil panství úsovskému a druhý ke statku červenolhotskému. V roce 1391 je poprvé zmiňována zdejší tvrz, kterou i s dílem Řimic odkázal Vavřinec z Jestřebí a na Řimicích své manželce Bětě. Další zmínka o tvrzi pochází z roku 1495, kdy Jan z Řimic prodal zdejší dvůr Karlovi z Vlašimi. Naposledy se tvrziště uvádí ve smlouvě majitele úsovského panství Karla z Vlašimi s Janem z Řimic z roku 1497. Od té doby tvrz zřejmě přestala sloužit jako zeměpanské sídlo. Někdy v polovině 16. století byla tvrz upravena v renesančním slohu. Bývalá tvrz je dnes domem č. p. 11 na východním výběžku ostrohu, na němž se nachází staré jádro Řimic. V letech 1971-1973 byl proveden archeologický průzkum objektu, při němž byla odkryta původní sgrafitová omítka. Obvodové zdi budovy zřejmě pochází z 14.-15. století. Pozůstatkem…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku., 6.12. 2015

Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL), Řimice