Kaple sv. Linharta je zděná omítaná stavba obdélníkového půdorysu. Na vnější straně je polygonální. V průčelí po bocích vchodu dva pilastry. Boční křídla štítu zdobí štukový dekor. Ve vchodu kovová vrata s empírovou mříží. Kaple je chráněnou kulturní památkou od r. 1964.
Kaple sv. Linharta v Mohelnici
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Město Mohelnice najdeme 15 km jižně od Zábřeha na Moravě nebo 17 km severozápadně od Litovle. Kaple sv. Linharta stojí na západním okraji města u silnice vedoucí do Úsova. Po projetí viaduktem u nádraží asi po 400 m kaplička stojí.

popis

Kaple sv. Linharta (Leonarda) je zděná omítaná stavba obdélníkového půdorysu s půlkruhovým závěrem. Na vnější straně je polygonální, zaklenuta valenou klenbou s výsečemi, přecházející v konchu. V průčelí po bocích vchodu jsou dva pilastry s patkami a bez hlavic, nesoucí průběžnou hlavní římsu. Fasádu člení bílé lizénové rámy. Dvoudílný štít se skládá ze spodní trojlaločné části, jejíž střed tvoří nika s mušlí v konše, podepřená dvěma křídly, a

Šumperk  (SU)
    Mohelnice