Kaple sv. Josefa pochází asi z pol. 18. stol. Není přesně známa doba založení. Stojí uprostřed osady. Drobná kulturní památka se zvonicí. Majitelem je obec Moravičany. Na kapličce vyznačena výše povodně v roce 1997.
Kaple sv. Josefa v Mitrovicích u Mohelnice
© Pavel Vítek 10/2019
Mitrovice jsou malá osada spadající pod obec Moravičany, jihovýchodně od Mohelnice. Leží i mimo místní komunikace, do Mitrovic vede pouze malá odbočka z hlavní silnice vedoucí z Moravičan přes Doubravice do Bílé Lhoty. Kapli sv. Josefa najdeme uprostřed osady na cestě končící u řeky Moravy.
popis

Kaple sv. Josefa v Mitrovicích pochází z poloviny 18. století. V historických dokumentech není přesně označeno, kdy byla kaple založena. Je pouze uvedeno, že v roce 1893 v ní býval obraz Panny Marie, který byl vyměněn za obraz Nejsvětější Trojice. Ve zmíněném roce 1893 dal kapli klenovický farář, doubravický rodák, důkladně opravit zevnitř i zvenku. Jedná se o drobnou kulturní památku se zvonicí. Stojí uprostřed osady v těsné blízkosti sochy sv. Jana Křtitele. Stará se o ni obec Moravičany, která je i jejím majitelem. Na kapličce jsou vyznačeny letopočty 1861 a 1970 a vyznačena výše povodně v roce 1997.

Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Mitrovice