hrad Mohelnice

Muzeum v Mohelnici
Již před r. 1238 zde stávala tvrz nebo hrad, později označovaný jako Biskupský hrad, jehož zbytky jsou viditelné ve sklepních prostorách. Od 16. stol. zde byla umístěna fara a děkanství. Po roce 1957 objekt přestavěn pro potřeby Mohelnického muzea.
Pohled od západu
© Ivan Grisa 06/2010
Bývalý mohelnický hrad, později fojtství, fara a děkanství, nyní mohelnické muzeum, se nachází v severovýchodní části Kostelního náměstí, kde je také kostel sv. Tomáše z Canterbury.

turistické

Objekt bývalé fary v pravděpodobném místě hradu je využíván jako muzeum města Mohelnice. V přízemí severního křídla s pozůstatky původního středověkého paláce uvidíte zrestaurované zbytky renesančních fresek. Část nástěnné malby s biblickým námětem z evangelia sv. Lukáše zobrazuje Lazara a hostinu v domě boháče objevenou v r. 1991. Nově je zpřístupněno sklepení se zachovalým středověkým zdivem,

Luděk Vláčil - zdroj: muzeum Mohelnice, 14.1. 2017

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1131 jako majetku olomoucké metropolitní kapituly. Z písemných pramenů vyplývá, že zde již před rokem 1238 stávala tvrz nebo hrad, počátkem 14. stol. označovaný jako Biskupský hrad. Jeho zbytky jsou obsaženy ve sklepních prostorách současných budov. Od 16. století zde pak byla umístěna fara a děkanství. V roce 1957 byl objekt zakoupen pro potřeby Mohelnického muzea.
    Pavel Vítek – zdroj: Bohumil Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska 2, Academia 1999, 8.2. 2009

popis

Nynější budova Mohelnického muzea byla v průběhu staletí mnohokrát přestavována. Počátky existence objektu připomínají gotické sklepy. Z pozdější přestavby v období renesance se dochovaly v přízemní místnosti vzácné fresky, z nichž nejpůsobivější je tzv. Hostina bohatcova. Při přestavbě roku 1642 byla hlavní budova zvýšena o jedno patro a v roce 1721 při rozšiřování fary vzniklo uprostřed komplexu

půdorys přízemí podle B. Samka, černě vyznačeno zdivo gotického paláce
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek