Klasicistní pomník v podobě sochy anděla a symbolické urny na hranolovém podstavci nechala u studánky Boží voda v bývalé loučeňské oboře na paměť svého manžela, knížete Karla Boromea von Fürstenberg, postavit po jeho smrti v bitvě u Stockachu 25. 3. 1799 Marie Elisa von Thurn und Taxis.
Pomník od západu
© Ivan Grisa 06/2011
Graficke pismenko Oblast Boží vody s památníkem Helma a pomníkem Karla Boromea von Fürstenberg je přístupná po červené turistické značce z Loučeně (asi kilometr k severovýchodu, zpoplatněné parkování u zdejšího zámku) či Jabkenic (asi kilometr jižně od rozcestí Pod Květníkem na silnici II/275, kde lze zaparkovat).

Pomník podmaršálka knížete Karla Boromea von Fürstenberg u Loučeně
    U prameniště, zvaného Boží voda, v někdejší loučeňské oboře, stojí kromě památníku Helma (viz heslo) i pomník poslednímu fürstenberskému majiteli panství, knížeti Karlu Boromeovi. Tento podmaršálek císařské armády padl 25. 3. 1799 v bitvě s vojsky Francouzské republiky u Stockachu (město nedaleko Kostnice, spolková země Baden-Württemberg). Nechala ho postavit jeho vdova, kněžna Marie Elis von Thurn und Taxis, na jejíž rod posléze Loučeň

pomník, památník
     Nymburk  (NB)