Zámek vznikl pravděpodobně začátkem 18. stol. přestavbou starší tvrze. V l. 1760–74 byl upraven do dnešní podoby. Ve 2. pol. 20. stol. byl zámek opraven a dnes je v držení několika soukromých majitelů, část budovy slouží jako obecní úřad a pošta.
Pohled na zámek z bývalého parku
Pozdně barokní zámek stojí uprostřed obce hned u silnice. Poslední rekonstrukce proběhla za socialismu. Řadu let zde sídlí obcení úřad (dříve MNV), pošta ad.
Iva Synková, 20.4. 2004

Zámek Luštěnice

Základem stavby dnešního zámku je jednoduchá obdélná trojprostorová budova renesanční tvrz, dochovaná ve sklepech a zčásti v přízemí západního křídla zámku. Snad již při vrcholně barokní přestavbě ve 30. letech 18. století bylo půdorysné schéma rozšířeno do dnešní podoby hlavní budovy půdorysu písmene U se zaoblenými vnitřními nárožími nádvoří. Budova je jednopatrová, pouze ve střední části západního křídla je o poschodí vyšší. K hlavnímu západnímu průčelí jsou po obou stranách symetricky připojeny čtvercové třípodlažní pavilony zakončené původně atikami. Za Scherzerů byl zámek v letech 1760-74 dále upravován do podoby, která až na drobné detaily setrvala dodnes. Pozdně barokní jsou především zavěšené pilastry s dekorativním dříkem ve fasádě 1. a 2. patra vstupního rizalitu, stejně jako polokruhově vytažená korunní římsa nad hlavním vstupem s prolamovanou atikou po stranách. Místnosti přízemí jsou zaklenuté českou plackou či valenou klenbou…  číst dále

Paul's Bohemia, 21.4. 2016

dějiny zámku

První zmínka o vsi je z přídomku Pavla z Luštěnic roku 1268. Roku 1387 zde byl pánem Mikuláš z Potštejna, koncem 14. století pak Vilém ze Zvířetic a v letech 1402-24 Ctibor ze Stakor. Roku 1481 koupil část Luštěnic Jan Tovačovský z Cimburka a připojil je k mladoboleslavskému panství. Někdy po roce 1570 byly připojeny ke Kosmonosům, k nimž patřily až do roku 1739, kdy jej od Černínů z Chudenic koupil Josef Scherzer z Kleinmühlu. Roku 1774 prodal Eliáš Scherzer Luštěnice Kristiánu Filipovi Gallasovi, který je připojil k sousedním Horkám nad Jizerou. Spolu s Horkami je od roku 1805 držela hrabata Nostitz-Rienecz, za nichž byl luštěnický zámek využíván pouze jako správní budova a pomalu pustl. Ve 2. polovině 20. století byl zámek nákladně opraven, dnes je v držení několika soukromých spoluvlastníků, část budovy slouží jako pošta a obecní úřad.

Další texty historie

Půdorys přízemí zámku
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Luštěnice