Hrubě omítnutý mlýn o třech podlažích s několika okny se vypíná do dvanáctimetrové výšky. Nechybí řada zdobných pískovcových prvků. Stavba s typickým kruhovým půdorysem, která je zakončena otáčivou střechou.
Krchleby jsou obec ležící v okrese Nymburk 6 km severně od Nymburku, součást Mikroregionu Nymbursko. Obcí prochází silnice I/38 Kolín – Nymburk – Krchleby – Mladá Boleslav.
22.5. 2017
popis

Hrubě omítnutý mlýn o třech podlažích s několika okny se vypíná do dvanáctimetrové výšky, vnější průměr stavby činí více šest a půl metru. Ve zdivu ovšem nechybí řada zdobných pískovcových prvků, které pocházejí přímo z díly Bohumila Tuzara, například je zde znázorněn mlynář s mlynářkou nebo znak mlynářského cechu. Otočná kuželová střecha svítí do dálky červenými pálenými taškami-bobrovkami. Mohutná konstrukce střechy je na kolečkách a bude se moci pootáčet za větrem. Z vršku stavby se rozhlíží do kraje velký plechový kohout. Sice se tady nemele a ani nebude mlít obilí na mouku, ale v přízemí mlýna je stylově zařízená šalanda s několika mlynářskými atributy. V podobných objektech kdysi takový prostor sloužil k odpočinku mlynářské čeledi. První patro se pyšní dobovým obývacím pokojem s mnoha nádhernými předměty ze zašlých časů. Druhé patro je věnováno sympatické výstavce, která připomíná stará nebo zaniklá řemesla.…  číst dále

historie

Manželé Tuzarovi z Krchleb si splnili svůj neobvyklý sen. V průběhu čtyř uplynulých let vyrostl na jejich zahradě větrný mlýn holandského typu. Nyní se stává zajímavou dominantou obce.

Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Krchleby