Barokní vodárenská věž byla postavena r. 1723 (arch. Pavel Ignác Bayer) na místě tří předchozích věží (z let 1496, 1530 a 1612-14, poslední se zřítila r. 1721). Věž zásobovala město pitnou vodou z vydatného pramene. R. 1894 byla postavena nová vodárenská věž, stará věž od té doby nevyužita chátrá.
© Milan Caha 07/2020
Barokní hranolová věž s nízkou stanovou střechou. Nahradila tři předchůdkyně, vodu do kašen dodávala do roku 1894. Dnes silně zchátralá.
1.11. 2009

Stará vodárenská věž - Mladá Boleslav

Barokní vodárenská věž byla postavena roku 1723 na místě tří svých předchůdkyň - první je doložena k roku 1496, dodávala vodu z níže položeného vydatného pramene spodní vody, vytékajícího pod hradbami u Podstupenského mlýna, která byla jímána do studně, a odtud vedena do vodárny (čerpací stroj pohánělo vodní kolo) a dále dřevěným potrubím do veřejných kašen. Mladá Boleslav byla jedním z mála měst, které mělo pitnou vodu z pramene, většinou města čerpala vodu z řek nebo mlýnských náhonů. Nová vodárenská věž byla postavena na místě té staré roku 1530 – zásobovala vodou město i zámek. Poté, co ji 3. 2. 1612 zničil požár, byla postavena během dalších dvou let věž nová (doložena r. 1614). Ta se zřítila roku 1721. Roku 1723 byla postavena současná barokní vodárenská věž podle plánů arch. Pavla Ignáce Bayera. Tato věž, dnes nazývaná „stará“, zásobovala vodou město do roku 1894, kdy její funkci převzala nová vodárenská věž, postavená u nové…  číst dále

Eva Horáková dle zdrojů Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 2., Hana Hlušičková a kolektiv, Libri 2002; info Ing. Otakar Pavlík; http://www.mb-net.cz, 19.11. 2012

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Mladá Boleslav