Areál cihlového kostela z I. čtvrti 14. století, hřbitova s osmibokou ohradní zdí a vysoké dřevěné zvonice uprostřed vsi. Kostel byl střídmě barokně přestavěn (okna lodi, předsíň), při opravách ve 20. století odhaleny gotické prvky (portál, okna).
Kostel od západu
© Ivan Grisa 06/2011
Jabkenice leží na silnici II/275, která se v Luštěnicích napojuje na I/38 (Jestřebí - Mladá Boleslav - Nymburk a dále na Čáslav). U kostela lze zaparkovat bez omezení. Autobusová doprava funguje prakticky jen v pracovních dnech, nejbližší železniční zastávka Voděrady (trať Nymburk - Mladá Boleslav, na znamení!) se nachází asi 4,5 km západně (po cyklostezkách 8155 a 8147). Na okraji nedaleké obory je Mlýnský rybník, kde bývala možností koupání. Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 8.00 a sobotách od 17.00.

Kostel Narození Panny Marie v Jabkenicích

Jabkenice (dříve Jablkynice, Jabkynice) jsou obcí ve staré sídelní oblasti středních Čech. Do 16. století zde existovala tvrz, jejíž lokalisace je však neznámá. Jednou z možností je i poloha u zdejšího kostela. Ten se nachází v centru obce na nevýrazné vyvýšenině, obtékané kdysi Jabkenickým potokem. Současná svatyně pochází z doby kolem roku 1325. Vzhledem k místním poměrům byla vystavěna z cihel, kamenná jsou pouze ostění portálu a oken a žebra klenby presbytáře. Loď byla vždy plochostropá, součástí stavby je od počátku valeně klenutá sakristie u severního boku presbytáře. Kostel prošel nevýraznou pozdně barokní přestavbou, v jejímž rámci dostal větší okna, zaklenutá kruhovým obloukem, a byla vystavěna západní předsíň. Při opravách ve 20. století byly odkryty zbytky původních oken (pokud se zachovaly) a ostění obou bočních portálů. Kostel zřejmě od počátku obklopuje hřbitov, který je ohražen zdí ve tvaru nepravidelného…  číst dále

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001, 28.12. 2010

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Jabkenice