Kolonie zaměstnanců ÖNWB v Nymburce vznikla 1870–3 dle projektu C. Sitteho a K. Schlimpa jihozápadně od nádraží. Část domů z roku 1886 (A. Baum). Brutálně zasažena v 70. letech 20. stol. stavbou železničního učiliště.
Starší část kolonie: dům u nádraží
© Ivan Grisa 11/2009
Kolonie se nachází jižně od kolejiště západní části osobního nádraží Nymburk hlavní nádraží. Nejlépe zachované objekty a celky najdeme mezi ulicemi Palackého - Školní - V kolonii (patrové Schlimpovy domy) a mezi ulicemi Hálkova - Husova - 2. května - V kolonii (přízemní čtyřdomky).

Kolonie železničních zaměstnanců v Nymburce

Roku 1870 otevřela Rakouská severozápadní dráha (ÖNWB) trať z Kolína přes Nymburk do Mladé Boleslavi, kterou o tři léta později doplnila ramenem přes Lysou nad Labem do Prahy. Od počátku se s Nymburkem počítalo jako s významnou stanicí, vybavenou výtopnou a velkými dílnami. Proto společnost nechala postavit jihozápadně od svého nádraží (dnes Nymburk hlavní nádraží) kolonii úřednických a dělnických domků. Autorem urbanistického řešení (mezi dnešními ulicemi Palackého - V kolonii - U prádelny - Nádražní) byl Camillo Sitte, domy projektoval hlavní architekt společnosti Karl Schlimp (podle jeho návrhu byly postaveny i výpravní budovy nejvýznamnějších stanic dráhy v Čechách, pozdější Praha Těšnov a Děčín východ). Další objekty přibyly roku 1886 (arch. A. Baum). Tehdy počet drážních zaměstnanců zde bydlících dosáhl roku 1903 počtu 1146 (nepočítaje v to rodinné příslušníky, celý Nymburk měl v té době kolem 8 tis. obyvatel).…  číst dále

Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Nymburk