V 1. pol. 18. stol. založil zámek Jan Ignác z Neuberka. Hosty neuberské knihovny byli i Josef Dobrovský a Václav Matěj Kramerius. Za 2. světové války obsazen německou armádou, po válce velitelstvím Rudé armády. Později zestátněn.
Vstup do areálu zámku - vlevo zámek,vpravo hospodářské budovy
2003 ©Luděk Pitter
Na výpadovce z Mladé Boleslavi směr Mělník, na levém břehu řeky Jizery stojí zámek Neuberk z 1. poloviny 18. století. Při jeho výstavbě byl údajně použit materiál z blízkého hradu Rácov, který měl stát na skále vedle zámku. Jako zakladatel barokního zámku Neuberk je uváděn Jan Ignác Gemrich, soudce Vrchního zemského soudu. Areál zámku tvoří kromě křídel zámku ještě hospodářské budovy. V areálu je studna a naproti zámku lépe zachované budovy bývalého pivovaru, který byl součástí panství. Neuberkové sbírali staré české rukopisy a hosty na zámku byli např. Josef Dobrovský či Václav Matěj Kramerius. Průběh v souvislosti s druhou světovou válkou je opět klasický. Nejprve byl obsazen německou armádou, po válce byl sídlem velení Rudé armády, potom zestátněn, nyní jsou v zámku byty, část je v soukromých rukou a část v majetku města. Po anglickém parku také mnoho nezůstalo.
Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Mladá Boleslav