Nejstarší část boleslavské automobilky vznikla jižně od lokální tratě Mladá Boleslav - Stará Paka roku 1898. Dnešní vzhled získala do roku 1912. Původní administrativní budova dnes slouží jako podnikové museum, výrobní haly jako pomocné provozy.
Bývalé ředitelství od jihu
© Ivan Grisa 10/2009
Bývalá továrna Laurin a Klement se nachází pod křižovatkou ulic, pojmenovaných po zakladatelích firmy. Parkování za poplatek, od železniční stanice Mladá Boleslav město a autobusového nádraží pár desítek metrů směrem k centru města.

Továrna Laurin a Klement v Mladé Boleslavi

Knihkupec Václav Klement a zámečník Václav Laurin se spojili roku 1895, aby začali vyrábět české motocykly. Z pronajaté dílny se roku 1898 přesunuli do vlastního závodu, postaveného na tehdejším severním okraji města. O sedm let později získala železniční napojení z nádraží nové lokální trati Mladá Boleslav - Stará Paka (dnes Mladá Boleslav město). Podnik se postupně rozšiřoval, nejprve směrem k silnici do Kosmonos (dnes Václava Klementa), podél které se roku 1912 rozložila rozsáhlá administrativní budova. Od roku 1925 továrna patřila koncernu Škoda, další budovy se stavěly východním směrem mezi dnešní Laurinovou ulicí a výše zmíněnou tratí. V 60. letech 20. století začala výstavba zcela nového závodu severně od trati, který se postupně rozšířil až k hranicím Kosmonos. Původní výrobní haly sloužily od té doby především obslužným a pomocným provozům. V polovině 70. let 20. století byla postavena nová administrativní budova u nového…  číst dále

Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol., Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II. díl, Libri 2002, 31.10. 2009

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Mladá Boleslav