Rozsáhlý hřbitov kdysi významné boleslavské židovské obce, doložený poprvé 1584. Rozšířen 1716 a v I. pol. 19. stol. Nejstarší dochovaný náhrobek datován 1604. Osmiboká obřadní síň z let 1888–9, hrobnický domek z 19. stol. v místě původního špitálu.
Stará obřadní síň
© Ivan Grisa 10/2009
Hřbitov se nachází na svahu nad levým břehem Klenice proti hradu. Přístup je brankou u někdejšího hrobnického domku (Pražská 165), horní brána ze slepé ulice K židovskému hřbitovu slouží pouze provozním účelům. Vstup na hřbitov je možný mimo soboty a židovské svátky buď přímým kontaktem na správce (zvonek, telefonické spojení neuvedeno), nebo zapůjčením klíčů v museu (na hradě) či městském informačním středisku v Železné ulici. Poslední vstup je umožněn v sezoně v 16.00, mimo sezonu v 15.00.
Ivan Grisa, dle tabulky s návštěvním řádem u domu č. p. 165, 1.11. 2009

Židovský hřbitov v Mladé Boleslavi

Židé jsou v Boleslavi doloženi od III. čtvrtiny 15. století, jejich pobyt upravuje městský řád z roku 1494. Postupně jejich podíl narostl až na čtvrtinu městské populace, pokus města o jejich vypovězení z roku 1642 nevyšel. Jejich privilegia potvrdil Ferdinand III. o šest let později, jeho syn Leopold I. se roku 1702 neúspěšně snažil o omezení jejich počtu na 500 osob (1687 doloženo 775 osob, 1702 pak 408 osob nad 10 let). Na rozdíl od jiných měst neexistovalo v Boleslavi uzavřené ghetto. I když došlo v letech 1698–99 k soustředění Židů do dnešních ulic Bělská, Starofarní a Krajířova, nebylo toto území možné uzavřít vzhledem k průchodu k Bělské bráně. Předtím Židé obývali i domy jižně od děkanství v dnešní ulici Kateřiny Militké. Židovská čtvrť několikrát vyhořela (1642, 1697, 1761), při katastrofálním požáru 1859 shořelo 23 domů. Následně došlo k náhradě většiny objektů zděnými novostavbami, přičemž zaniklo…  číst dále

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 4. díl, Libri 2000, 1.11. 2009

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Mladá Boleslav