Zámek vznikl přestavbou got. tvrze, postavené před r. 1384 Vilémem ze Staré u starší tvrze (snad 13. stol., postav. Arnoštem ze Staré). V l. 1571-73 přestavba sídla Jiřím Pruskovským z Pruskova na renes. zámek. Opraven v 2. pol. 20. stol. Od r. 2007 rodiny Sukových, opraven a přístupný od r. 2008.
Letecký snímek Staré Hrady

Prohlídkové okruhy: Jak se žilo za císaře pána Fr. Josefa I., Zámecké pohádkové sklepení, Hradní pohádková půda

Hradní a zámeckou částí vede první prohlídkový okruh "Jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I." Velké množství exponátů představuje život prostých lidí, měšťanů a šlechty v období vrcholu habsburské monarchie, návštěvníci si prohlédnou také kupecké krámky, koloniál, barokní kuchyni, komnaty a kancelář pana nadlesního. Novinkou r. 2012 je Čarodějná dračí komnata dračího krále Rozumbraďáka a jeho ženy, dračí královny Starostlindy. Živé pohádkové bytosti - princezny, čarodějnice, čarodějové a vodnice návštěvníky provedou dalšími dvěma prohlídkovými okruhy, které vedou do pohádek čaroděje Archibalda I. - druhý okruh vede zámeckým pohádkovým sklepením a třetí hradní pohádkovou půdou. Na malé i velké návštěvníky čeká mnoho kamarádů - vodníků, čertů, lesních skřítků, čarodějnic a strašidláků pohádkového čaroděje Archibalda I. Čarodějnice a kouzlobabky vládnou v části "Čarodějná bestyjola", kde pečují o své živé miláčky - kozy, slepice, bažanty, perličky, ale i krysáky, štěnice, červy a další, pro které ve své čarodějnické kuchyni připravují dobroty a kouzelné lektvary.
popis

V severozápadním sousedství zámku (součást stavení čp. 20) je středověký valeně klenutý sklep, který je považován za pozůstatek první tvrze, postavené pravděpodobně již ve 13. stol. Arnoštem ze Staré. Přesnou podobu tvrze nelze určit, zbytkem tvrze mohla být i vedlejší budova (dnes již zbořená) ve tvaru T, vyznačená na katastrální mapě z r. 1842 mezi zámkem a domem čp. 20. V bezprostředním okolí nálezy keramiky ze 13. stol. Areál gotického hradu byl opevněn na východní a severní straně parkány, na ostatních stranách valem, příkopem a hradební zdí. Sídlo tvořil dvoupatrový gotický palác obdélného půdorysu (zčásti zachovalý v západním křídle pozdějšího zámku) s věží ve středu západního průčelí, do paláce se vstupovalo věží. Charakter zbytků klenby střední síně prvního patra hradního paláce a klenby kostela svědčí o tom, že výstavby hradu se zúčastnili stavitelé z okruhu stavební huti působící na dvoře krále Václava IV. Východně od…  číst dále

Veronika Vaňková, E.H. podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 6. - východní Čechy, kolektiv autorů, nakl. Svoboda r. 1989; http://www.starehrady.cz; Encyklopedie českých tvrzí 3., kol. autorů, nakl. Argo 2005, 6.8. 2008

Další texty popis
historie

První zmínka pochází z roku 1340, kdy je pod názvem "Stará" v závěti Arnošta ze Staré odkazována tvrz s dalším majetkem jeho manželce Adličce. Po smrti Arnošta ze Staré r. 1342 statek zdědili jeho tři synové, Bohuš, Arnošt a Smil z Pardubic (Arnošt byl později prvním pražským arcibiskupem). Roku 1358 převzal Starou jejich nejmladší bratr Vilém ze Staré, zvaný z Pardubic, který ji později vlastnil společně se svým synem, Smilem Flaškou z Pardubic. Vilém ze Staré nechal vedle nevýstavné gotické tvrze postavit tvrz (hrad), která se prvně zmiňuje roku 1384. Pro reprezentativnost sídla se o něm v některých pramenech hovoří jako o hradu. Sídlo tvořil dvoupatrový gotický palác obdélného půdorysu (zčásti zachovalý v západním křídle pozdějšího zámku) s věží ve středu západního průčelí, do paláce se vstupovalo věží. Východně od paláce byly zřejmě hospodářské budovy, uzavírající nádvoří, a gotický kostel sv. Jana Křtitele. Sídlo…  číst dále

E.H. podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 6. - východní Čechy, kolektiv autorů, nakl. Svoboda r. 1989; http://www.starehrady.cz; Encyklopedie českých tvrzí 3., kol. autorů, nakl. Argo 2005, 26.2. 2013

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Staré Hrady