Sýpka zřízená roku 1823 s použitím konstrukcí farního kostela na Podolci. Ten v letech 1255–1420 náležel johanitům, poté špitální. Vypálen 1631 císařskými, obnoven 1655, zrušen 1787. Součást městského dvora.
Bývalý kostel od východu
© Ivan Grisa 10/2009
Bývalý kostel stojí na křižovatce Pražské a Svatovítské ulice, při cestě od Klenice vpravo. Podle tabule nad vchodem by se zde měla nacházet prádelna. Zamřížovanými okénky lze nahlédnout z jihu do interiéru.

Bývalý kostel svatého Víta na Podolci v Mladé Boleslavi

Při původním farním kostele boleslavského podhradí v údolí Klenice založila roku 1255 Hostilka, vdova po Markvartovi z Března, se svými syny johanitskou komendu. Ta zde fungovala do roku 1420, nahradil ji špitál, zvaný panský. Kostel obklopoval hřbitov, rozšířený po moru 1599. Podle Willenbergova vyobrazení města z roku 1602 byl kostel zřejmě bezvěžovou jednolodní stavbou s vysokou sedlovou střechou a trojúhelným štítem nad západním průčelím. Roku 1631 vypálilo areál císařské vojsko, kostel obnoven roku 1655 jako filiální. Jako nadbytečný byl zrušen roku 1787, na hřbitově se údajně pohřbívalo do roku 1789 (oběti povodně). V sousedství kostela existoval již nejméně v 18. století rozsáhlý hospodářský dvůr. Jeho součástí se stal i kostel, přestavěný roku 1823 na sýpku. Míra zachování původních konstrukcí není jasná (dnes nejvyšší část sýpky stojí na místě předpokládaného závěru). Dokladem o někdejším původu stavby jsou dva kamenné náhrobky,…  číst dále

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 4. díl, Libri 2000, 1.11. 2009

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Mladá Boleslav