První zmínky o tvrzi v Domousnici pocházejí z roku 1290. Písemné zmínky jsou z roku 1400. Dnešní podoba zámku je výsledkem stavebních úprav z let 1917 až 1926.
Celkový pohled
Zámek leží asi 15 kilometrů od Mladé Boleslavi směrem na Dětenice. Při příjezdu do obce je vidět věž zámečku a okolní hospodářské budovy. Okolo zámku vede turistická cesta a je tedy možno si zámek prohlédnout alespoň přes plot. Dokonce i majitelé byli ochotní a příjemní. Zámek je příležitostně přístupný v rámci pořádání veřejných akcí.
Aleš Marek, 1.2. 2006

historie

Historie Domousnice sahá do roku 1290. V roce 1378 byl držitelem Beneš Bílý z Dětenic. Tvrz vznikla okolo roku 1400 a písemně je dokládána v roce 1405, kdy patřila Karlu Harasovi z Bosyně. Ten však nezanechává žádného mužského potomka, ale pouze dceru Elišku, a proto panství připadá příbuznému Bohuňkovi Harasovi. V letech 1510 až 1535 zde vládl Markvart Frice z Daliměřic. Po jeho smrti se majetku ujímá jeho

Aleš Marek / Hrady a Tvrze na Mladoboleslavsku, Zdeněk Fišer, nakladatel: okresní muzeum Mladá Boleslav, 30.1. 2006

Vývoj událostí místa

• 1290

První zmínky o Domousnicích.

• 1378

Uváděn jako držitel Beneš Bílý z Dětenic.

• 1400

datum je přibližné

Vznik tvrze.

• 1405

Písemné zprávy o tvrzi kdy patřila Karlu Harasovi z Bosyně. Po jeho smrti panství připadá příbuznému Bohuňkovi Harasovi.

• 1510 - 1535

Zde vládl Markvart Frice z Daliměřic. Po jeho smrti se majetku ujímá jeho vnuk Zikmund.

• 1573

Jan Frycek prodal celé dědictví do kterého patřil i statek v Domousnici s tvrzí a poplužním dvorem Václavu Bírkovi z Násilí.

• koncem 16. století

Pan Jiří Bírka z Násilí odkazuje a rozděluje celé panství na dva díly a to Kryštofovi ze Šlovic a Olešné a Petrovi Koučovi z Kauče. Kryštof potom přenechává svojí část panu Petrovi z Kauče.

• 1609

Pan Petr zde nechal vystavět novou renesanční tvrz.

• po roce 1620

Tvrz byla zkonfiskována za účast Petra Kouče v bitvě na Bílé hoře.

• 1623

Dalším majitelem se stává Polyxena Lobkovicová z Pernštejna ale majetek byl i přes prodej brzy navrácen zpět Kaučům. Majetek přebral Jetřich z Kauče, který pojal za manželku Annu Marii Byšovcovou z Bašova, ta se stává dědičkou celého majetku.

• 1630

V písemnostech se hovoří o tvrzi s pivovarem.

• 1750

Se novými majiteli stávají Scherzerové z Kleinmühlu.

• 1785

Novými majiteli se stávají Půlpáni z Feldštejna.

• koncem 19. století

Patřili Domousnice průmyslníkovi Augustinovi Schrolovi a po jeho smrti jeho dědicům.

• 1911

Navštívila zámek česká operní pěvkyně Ema Destinová.

• 1917 - 1926

Dalším majitelem se stává český politik a poslanec rakouského sněmu Jindřich Maštálek, ten zde provádí jedny z posledních stavebních úprav.

• po roce 1926

Po smrti Jinřicha Maštálka byl zámek prodán.