Barokní kostel sv. Mikuláše postaven v letech 1730-1731 na místě zbořené gotické dřevěné stavby podle plánů Fr. Max. Kaňky. Má pravoúhlý presbytář a věž v záp. průčelí. Hlavní oltář pochází z r. 1736, oltářní obraz namaloval F. D. Barbieri. Boční oltář z r. 1751, empírové varhany z r. 1806.
Žerčice - kostel
© Jiří Špaček, 05/2017
Ves Žerčice patří k nejstarším ve středních Čechách. Jako osada pražských biskupů jsou připomínány již r. 1070. Od r. 1621 byly součástí dobrovického panství. Dnes je to obec, která má asi 400 obyvatel a leží mimo železniční síť na vedlejší silnici asi 5 km východně od města Dobrovice. Neprocházejí tudy žádné značené turistické trasy.
31.5. 2017
historie

Dominantou obce Žerčice je kostel sv. Mikuláše, který se jako farní připomíná již v r. 1384, tehdy ještě dřevěný. Jeho nynější barokní podobu vytvořil v letech 1730-1731 dobrovický primátor Jiřík Sovenský na náklady paní Eleonory z Valdštejna. Stavba byla provedena v kameni podle plánů Františka Maxmiliána Kaňky a Františka Ignáce Prée. Vysvěcena byla 25. listopadu 1731. Kostel je obdélný s pravoúhlým presbytářem. Má dva poloválcové rizality v bocích lodi a hranolovou věž, která je vestavěna v západním průčelí. Ve věži je vstupní předsíň a kruchta. Okna jsou segmentová se šambránami. Vnitřek je sklenut plackami, které jsou v lodi položené na silně nanesené přízední pilíře. Hlavní oltář pochází z r. 1736. Podle plánů architekta F. I. Prée zbudoval jeho kostru dobrovický truhlář Prokop Vyšohlíd a řezbářskou práci provedl mistr Jan Jiří Jelínek z Kosmonos. Oltář je portálový, sloupový. Sochy sv. Václava a sv. Víta…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 31.5. 2017

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Žerčice